torstai 7. helmikuuta 2013

Conikiusaaminen - totta vai tarua


Facebookissa nousi keskustelu cossaamisesta ja sen eri skeneistä (lähinnä elitismistä) joka sitten nostatti puheenaiheeksi conikiusaamisen. Elitistit helposti huomaamattaan aiheuttavat toisille pahaa oloa, jonka toinen voi kokea kiusaamisena.

Usein on keskusteltu, onko suomessa conikiusaamista? Hyvin moni sanoo ei. Minua tämä henkilökohtaisesti ärsyttää. Suljetteko oikeasti silmänne aiheelta, vai onko nämä conikiusaamistapaukset ihan yhtä hauskoja vitsejä, joita koulukiusaajat heittävät kiusatuilleen? En sitten tiedä, nostaako aihe itsellä ärtymyksen pintaan sen takia, että olen ollut koulukiusattu. Jestas, ei se kiusaaminen lopu silmien sulkemisella!

Olen useassa conissa ollut mukana järjestyksenvalvojana ja nähnyt sitä ikävääkin puolta. Joissakin coneissa pääjärjestäjät ovat olleet tietoisia kiusaamistapauksista ja hoitaneet asian heti - joissakin taas vastaavat ovat kääntäneet selkänsä. Olen kerran käynyt kysymässä eräältä itkevältä, arviolta n. 13-14-vuotiaalta tytöltä mikä hätänä. Ja hätänä oli se, että hänelle oli sanottu ilkeästi puvusta. Eikö tuo sitten ole kiusaamista? Tottakai palauttavaa kritiikkiä saa antaa, mutta sen voi muotoilla nätisti. "Karsee puku, et kai yritä olla hahmo X?" ei ole rakentavaa palautetta.

Sama koskee nettiä. Kun ei uskalleta tulla päin naamaa sanomaan, että pukusi, esityksesi, proppisi, panostuksesi tai mikä lie ei ollut hyvää tasoa, sanotaan se selän takana sosiaalisessa mediassa. Ok, kyseisen kiusaamismuodon voi laskea myös nettikiusaamiseksi, mutta kun kaiken alku on conitapahtuma, niin miksi se ei ole conikiusaamista? Jos kyseinen henkilö ei olisi ollut koko conissa, ei kiusaamista olisi päässyt tapahtumaan.

Missään suomen conissa ei ole vielä kuulunut olevan fyysistä väkivaltaa, mikä ilmeisesti on nyt tuon conikiusaamisen mittakaava. Niin kauan kun fyysisesti toiseen ei koske, ei voi olla kiusaamista. Samalla kaavallahan me kuljemme kouluissakin. Ei se meidän Erkki-Petteri kiusannut teidän Maikki-Irmeliä, kun ei se lyönyt. Se vain sanoi, että Maikki on ruma ja tyhmä.

Keskustelussa käytiin läpi juurikin sitä, että tietyn kokoinen, ikäinen, värinen tai sukupuolinen ei voisi cossata tiettyjä hahmoja. Tottakai mielipiteitä saa olla ja pitääkin olla, mutta tarvitseeko niitä tuoda negatiivissävytteisinä ulos? Jokainen saa cossata juuri sitä mitä itse haluaa ja jos ei tähtää maailman huipulle, niin mitä väliä sillä on, onko juuri 100% samanlainen kuin hahmo itse? Eikö tärkeintä ole, että cosplayaajalla on hauskaa? Onko se muilta pois, jos hahmo onkin liian pullea tai liian kalpea?

Samat kohteet joutuvat kiusatuiksi harrastuksissa kuin kouluissakin. Ujot, pulleat, etnisen taustan omaavat ja muuten erilaiset. Siksi pyydän; pitäkää silmänne auki, älkääkä sulkeko niitä.

3 kommenttia:

 1. Okei, näin punaista jo tuon ensimmäisen kappaleen kohdalla. "Elitistit helposti huomaamattaan aiheuttavat toisille pahaa oloa."

  Tärkeä aihe, mutta olen edelleen niin äreänä tuosta yhdestä sanavalinnasta, etten pysty tarttumaan aiheeseen sen enempää. Elitistit. Oikeasti Minorea. Elitistit. Luulisi, että tämä aihe olisi käsitelty noin tuhanteen kertaan loppuun, mutta sieltä se aina vain pompsahtaa.

  Minä myönnän ylpeänä, selkä suorana olevani elitisti, eikä päähän tulisi missään välissä mennä laukomaan muille ihmisille mitään loukkaavaa toisten habituksesta tai puvusta, päinvastoin, yritän itse aina parempaan ja kannustan ja jeesaan muita tarpeen mukaan, pyynnöstä opetan, miten juttuja voi tehdä ja jos joku haluaa pyytää mielipidettä puvustaan, annan sen ilomielin, mutta en koskaan pyytämättä. Kuten tuntuvat tekevän kaikki ne elitistit, jotka skenen sisältä tiedän ja tunnen. Haluaisin tietää keitä nämä kiusaavat "elitistit" ovat, joita tuntuu tunkevan ovista ja ikkunoista pilaamaan muiden conit?

  Pahimpia kiusaajia tuntuu olevan ne, jotka tekevät sitä muutenkin, mitenkään leimaamatta niitä joksikin tietyksi ryhmäksi. Niitä ihan tavallisia conikävijöitä, joita ei voi merkitä joukosta silmäänpistävinä. Silmiä sille ei saa sulkea, mutta minusta on todella törkeää lähteä yleistämään tiettyjä ihmisiä tuolla tapaa kiusaajiksi.

  (Kyllä, minulla on huono päivä.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vain huono aamu, mutta yritän saada ajatukseni ymmärrettävään muotoon. (= suomennettuna yritän puolustaa kirjoitustani)

   Asia on varmaan käsitelty monissa paikoissa useasti loppuun, mutta en itse ole ollut näissä keskusteluissa mukana. Mutta sama ilmiö tapahtuu myös muissa keskusteluissa – otetaan nyt vaikka sitten esimerkiksi vaikka palkkaerot – asia on useasti puhuttu mediassa puhki, mutta aina se ponnahtaa pinnalle jotakin kautta. Cosplayblogisteissa on niin pienet piirit, että samat aiheet nousevat väkisinkin pinnalle aika-ajoin. (luinkin tästä muuten jonkun blogistin kirjoituksen vähän aikaa sitten)

   Voin ihan rehellisesti sanoa olevani itsekin elitisti ja varmasti jos en nykyään yhtään edes yrittäisi välillä miettisi mitä sitä suustaan päästää, omistaisin enemmän vihamiehiä kuin nyt. En nyt tällä kirjoituksella ajanut takaa sitä, että kaikki elitistit kiusaavat puheillaan kanssacossaajia vaan sitä, että hyvin helposti siitä porukasta tulee esille näitä ihmisiä tai ainakin heitä, jotka mielellään kutsuu itseään siksi. En itse lähde sormella osoittelemaan niitä henkilöitä joita tunnistan nimellä tai naamalla näin tekevän (enkä totta kai tiedä edes murto-osaa)

   Mutta pahoittelen, että elitisti sana aiheutti tässä verenpaineen nousua ja turhaa ärtymystä. Jatkossa vältän kirjoituksissa tuomasta esille tiettyä ryhmää tai ryhmittymää, joista voi saada mielipahaa tai väärinymmärryksiä kyseisen ryhmän kannattajille.

   Pieni ihminen oppii lisää koko ajan ja uskoisin, että ainakin omalla kohdalla ''blogijournalismi'' tätä myötä.

   Poista
 2. Tää video tuli heti mieleen http://m.youtube.com/index?&desktop_uri=%2F#/watch?v=EUIX8Z1JhUA&feature=relmfu

  VastaaPoista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.