tiistai 29. tammikuuta 2013

Cosplayn pahimmat synnit, osa 1Ostopuku

Yllättäen olen jälleen töissä ja tutkiskelen netin syövereitä. Koska respassa ei ole suvaittavaa raahata ompelukonetta mukana ja alkaa valmistamaan cosplayta, joudun käyttämään aikani vain katsomalla muiden pukuja ja etsimällä opastuksia, informaatiota ja uusia ideoita. Samalla löytyy aina jotakin mielenkiintoista luettavaa. Nyt tämä mielenkiintoinen luettava oli ostopuku.Ostopuku tuo monelle cosplayaajalle kylmiä väreitä ja itse olen yksi näistä. Pieni ärtymyksen poikanen hiipii päähän ja alkaa kuiskuttelemaan korvaan, miten paha ostopuku onkaan. Ostopuvut vievät kisapaikkanne, käyttävät rahanne, syövät pockynne ja vievät teiltä oikeuden harrastaa cosplayta! Wtf, eihän tämä näin mene?!

Vaikka järjellä ajattelee, ei siitä tunteesta oikein pääse eroon. Kun itse on nähnyt vaivaa ja käyttänyt työtunteja metsästämällä oikeanlaisia osia pukuun, tekemällä täsmälleen samanlaista kuin referenssikuva ja kiroamalla harrastuksen maan alimpaan rakoon, on reaktiota ihan luonnollinen. Mutta toisaalta myös ymmärrettävää, miksi kaikki eivät halua nähdä kyseistä vaivaa pukujensa eteen.

Osa käy töissä, toiset opiskelevat. Osilla ei ole mahdollisuuksia tehdä pukua, osa ei vain osaa ja jotkut eivät viitsi edes opetella. Silti he haluavat myös olla mukana tässä pukumaratonissa hinnalla millä hyvänsä.

Ostopukuja löytää netistä niin suomesta kuin ulkomailtakin. Suosituin paikka hommata valmispukuja taitaa edelleen olla eBay, joka on halpa ja suhteellisen luotettava lähde tilata puku itselleen. Tottakai valmispuvuissa on yleisesti suurena ongelmana tunnettu puvun huono laatu ja puvun esteettiset virheet. Mutta ei kaikissa. Kyllähän näitä samoja virheitä löytyy varmasti jokaisen cosplayaajan itsetehdyistä puvuista - varsinkin, jos lähtee etenemään takaperin. Moni cosplayaaja löytää ensimmäisistä puvuistaan enemmän virheitä kuin onnistumisia.

Pukuja voi myös teettää muilla, jotka pukuja osaavat tehdä. Oli kyseessä sitten toinen cosplayaaja - tuntematon tai tuttu - tai sitten ihan ammattiompelija. Yleensä näiltä tahoilta saa sitten paremman laatuisia sekä ulkonäöltään tarkempia pukuja.

Ostopuvuilla - oli puhe sitten ebayn tapaisista paikoista tilatuista valmispuvuista tai ammattilaisella teetetystä mittatilauspuvusta - ei saa kilpailla. Tämä on minusta reilu sääntö. Harva cosplayaaja kumminkaan omaa koulutusta tai ammattitaitoa valmistaa pukuja (heitäkin löytyy, mutta prosenttimääränä hyvin pieni osa) joten kilpaileminen ammattilaisen tekemää pukua vastaan olisi hyvin epäreilu.

Osissa kisoissa näytöskisoihin sekä catwalk-tyylisiin tapahtumiin on hyväksytty mukaan jo ostopukuja. On ollut mukava nähdä, kuinka nämäkin puvun kantajat ovat innoissaan esitelleet pukuaan lavalla, vaikka heillä ei yleensä ole osaa tai arpaa sen valmistukseen - ainoastaan sen päälle pukemiseen. Silti ilo välittyy myös suurimmaksi osaksi yleisöönkin.

Olen itsekin tehnyt kavereilleni cosplaypukuja, koska heillä on omien sanojensa mukaan peukalo keskellä kämmentä. Olen tiennyt alusta asti, että pukuja ei tulla käyttämään kisoissa tai väittämään itse tehdyiksi. Mutta en ole osannut ajatella asiaa siltä kantilta, että se olisi paha asia. Olen ollut itse ainoastaan tyytyväinen, että joku on halunnut pitää minun tekemää pukuani päällä. Samoin olen välillä myös aivopessyt kavereitani cosplayaamaan tiettyä hahmoa, johon itselläni ulkonäkö ei vain sovi. Mutta sama asiahan näissäkin on: heillä on ostopuku.

Olen aina tiennyt, että olen suht. ahdasmielinen ihminen. Suomi on tunnuttu rakentavan sillä periaatteella, että uusille ajatuksille ei ole tilaa. Silti olen hiljalleen onnistunut avartamaan maailmankatsomustani ja näkemään maailmaa muullakin tavalla, kuin pelkästään mustana ja valkeana. Kaikilla kolikoilla on myös kääntöpuoli ja asioita tehdään jostain syystä. Sama perustuu tähän - ostopukuja ostetaan syystä.

Mikä siis tekee ostopuvusta niin kauhean kirosanan harrastajien piirissä? Kenties sen helppous, vaivattomuus ja mahdollisesti halvempi hinta? Nekö pistää kärvistämään? Vai ajatus siitä, että joku väittäisi pukua itse tekemäkseen? Näitäkin kun on ikävä kyllä tavattu.

Ensi kerralla kun näen ostopuvun sen sijaan, että nyrpistäisin nenääni, hymyilen cosplayaajalle. Hänellä on omat syynsä, miksi on puvun ostanut valmiina. Eikä hän sillä mitään syntiä tee.

8 kommenttia:

 1. "Vai ajatus siitä, että joku väittäisi pukua itse tekemäkseen? Näitäkin kun on ikävä kyllä tavattu."

  Voi vitsi, juuri pari päivää sitten irkissä juteltiin samasta aiheesta ja tämä tuntui suurimmalla osalla olevan ainoa oikeasti "paha" asia ostopuvuissa. Ihan samalla tavallahan sitä omaa fanittamistaan jotain hahmoa tai sarjaa kohtaan voi osoittaa ostopuvulla kuin itse väkertämälläänkin, mutta valitettavan monet ostopukuilijat ottavat kaikki puvun toteutusta koskevat kehut vastaan mielellään, vaikka eivät olisi itse oikeasti nähneet muuta vaivaa kuin valmiin puvun ostamisen. Ja se kyllä nakertaa. Ja sitten on tietysti heitä, jotka eivät pelkästään jätä kertomatta, että puku on ostettu, vaan kivenkovaan väittävät itsetekemäkseen.

  Toisaalta jäin miettimään, että ei conissa esimerkiksi ole järkeä vastata jokaiseen pintapuoliseen ja nopeaan "Tosi kiva puku" -kehuun ensimmäisenä että "EI EI EI, OSTOPUKU ON, EN OLE ITSE TEHNYT, EI VOI KEHUA" :P Eli ihan hyvillä mielillä ostopukua voi pitää päällä ilman turhia anteeksipyytelyjä, kunhan ei ala ottaa itselleen kunniaa sisäsaumojen suoruudesta tai prestyletyn peruukin toteutuksesta.

  VastaaPoista
 2. Itsehän voisin lainata erään "cosplay keskustelupalstan" pastebiniä:
  "★ There is nothing wrong with buying your costume as long as you don't pretend to have made it. Don't be ashamed."

  VastaaPoista
 3. Hieman ylempiinkin kommenteihin viitaten vastaan: Itsestä tuntuu että jos joku on niin lapsellinen kasvokkain väittämään tehneensä puvun josta pilkottaa selkeästi niskassa jonkun ebaykauppijaan tavaramerkki niin kyseessä on joko niin nuori cossari joko mieleltään tai ihan iältään että en jaksaisi noteerata. Kuinkahan yleistä sitten ostopuvun omaksi feikkaaminen on ? Itse olen ehkä.. jonkun todella nuoren cossarin suusta vain kommenttia kuullut. Ehkä niitä vanhempiakin sitten löytyy.

  Pienemmissä coneissa missä on saattaa cosplaykisaankin ilmottautua ihmisiä joilla on ostopuku päällä, mutta johtunee vaan siitä että on ollut tapahtumissa mukana niin vähän (/ensimmäinen cossi/ensimmäinen kisa) että ei ymmärrä mitenkään kummalliseksi tai vääräksi osto/valmispukua tai pikkutapahtuman cossikisassa ei lue kissankokoisin kirjaimin "TEITHÄN PUKUSI ITSE."

  Sitten joku pikkutyttö surkeana tuijottaa kenkiään että: "...oikeastaan äiti teki puvun mutta kyllä minä silti tästä tykkään :(" Kaikki ei tykkää tehdä pukuja itse ja se on okei. Aikalailla samalla linjalla kanssasi.

  VastaaPoista
 4. Täällä yksi valmiiden pukujen käyttäjä! Mulla ei ole osaamista, aikaa eikä resursseja pukujen itse valmistamiseen - hyvä että pystyn valmiitakaan ostamaan vähillä roposillani. Mä en ole ikinä kisannut enkä ehkä haluiskaan, mutta coniin en halua mennä ilman asua. Omasta mielestäni mä en tee maailmalle minkäänlaista vääryyttä, mutta silti aina jotkut katsoo mua vähän kieroon coneissa. Inhottavaa! (Kieroon katsominen voi tietysti johtua hahmostakin, se kun on niin "massacossi" kun vaan voi...) Kunpa kaikki muutkin cosplayharrastajat avais vähän silmiään kuten sinä Minorea!

  VastaaPoista
 5. Luulen, että itse en niin paljon pidä ostopuvuista, koska minusta puvun tekeminen on suuri osa itse cossausta. Minä teen minulle ja miehelleni asut, mutta mieheni auttaa aina pienissä jutuissa ja tekee proppeja yms., joten en kokonaan hänelle niitä tee mutta periaatteessa hänkin pitää ostopukua yllään (vaikka itse kyllä maksaa omat kankaansa).

  Kuitenkin, kun asiaa tarkemmin miettii... niin tärkeintähän cosplayssa on kuitenkin itse harrastus ja tunne, minkä cossaaja siitä saa. Jos hän ei yksinkertaisesti osaa ommella tai ei vain ole aikaa, mutta haluaa nauttia tapahtumista ja cossaamisesta, niin mikä siitä tekee niin kauheaa?

  Tuntuu siltä kuin kaikilla on kauhea kilpailuvietti ja ostopuvut tästä syytä ahdistavat joitain. Myönnän kyllä, että harmittaahan minua kun joku tulee vastaan todella upean ammattilaisen tekemä ostopuku päällä ja varastaa kaiken huomion, niin harmittaahan se. Mutta sen pitäisi vain rohkaista kehittymään. Ja tärkeintähän on se, että itse pitää omasta asustaan. Mutta jos ei kestä sitä, että joku toinen laittaa rahaa ostopukuun, niin sitten voi katsoa ihan omaa peilikuvaansa ja arvioida sitä.

  ~dessu

  VastaaPoista
 6. Minä olen niitä outoja, ilmeisesti harvinaisia ihmisiä, jotka eivät olleet täysin varmoja omista taidoistaan. Tässä kyseessä on ompelu.
  Vielä kahta vuotta sitten en tiennyt osaavani ommella, tätä tunnetta vauhditti perseelleen menneet käsintyötunnit alaluokilla ja se, ettei kukaan suvustani ollut ompelutaitoinen. Niinpä tässä pari vuotta cossausta harrastaessani olen tilannut kaksi pukua, ja ai että kun harmittaa nykyään kun tietää että ne olisi voinut tehdä itse. Tosin, toiseen tilattiin vain takki ja liivi ja sen liivin aion tehdä uudestaan.
  Kummatkin ostopuvut ovat olleet hyvälaatuisia, ja eivät kaikki sellaiset huonoja ole. Täytyy vain katsoa, mitä tilaa.
  Nykyään olen tehnyt kolme cossia itse ja teen neljättä. Lasken cossaukseen nykyään kivun puvun teosta ja kaikille suosittelen ompelun kokeilua. Koska voi käydä niin kuin minulle, että osaakin. :)

  VastaaPoista
 7. Cossi puvun tekeminen ON rankkaa varsinkin jos se on monimutkainen.
  -_-'

  VastaaPoista
 8. Rakstan cossausta ja ajattelin asettaa uuden näkökulman tähän keskusteluun: puvun voi myös koota kotoa löytyvistä jutuista. Itse ompelen ja etsin kaapista vaatteita jotka sopisivat hahmoon. :-P

  VastaaPoista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.