perjantai 15. helmikuuta 2013

Anime lähtee lapsesta hakkaamalla

Monelle tämä merkki on varmasti tuttu netistä, jossa animuja haukutaan retardeiksi ja ties miksi. Pyörin itsekin näillä sivustoilla ja olen oppinut ignooraamaan kyseisen merkin. Myös töissä on tämän merkin kannattajia ja jotkut ovat puoli "vitsillä" heittäneet minulle, että pieksämällä se anime minusta lähtee tai kun kasvan aikuiseksi, niin kyllä minä tuon lopetan. Yleensä ensimmäiseen olen vastannut, että saa tulla yrittämään.

En ole koskaan oikein ymmärtänyt, miksi animen katsominen on niin suuri inhonaihe jollekin. Onko se joltakin jotakin pois, jos minä katson animea ja luen mangaa? Onko se naapureiden telkkariajasta pois jos minä katson seinän toisella puolella Narutoa netistä kun se katsovat OC:tä telkusta?

Ymmärrän sen, että jotkut asiat nostattavat ihmisissä vihakynnystä ja sille ei voi mitään. Minullakin on tällaisia tapoja. Yksi on suu auki  mässyttäminen. (ja toivon muuten, ettette tule tahallaan testaamaan tätä minun läsnäollessa) Nostaa heti sykkeen taivaisiin ja veri kohisee korvissa. En tiedä miksi, mutta se ääni saa minut aina ärsyyntymään välittömästi. Onko näillä animenvihaajilla sitten sama efekti?

Suurimmaksi osaksi animeviha taitaa mennä vain siihen, että kun kaverit vihaa niin minäkin vihaan. Sitten salassa saatetaan katsella animea tai hengata sellaisten ihmisten kanssa.

Jos animevihaa kysyy, tulee yleensä varsinkin nuoremmilta vastaukseksi "no kun se nyt vaan on paskaa." Hyvä syy siis vihata sitä. Vanhemmilta taas voi saada ihan perustelujakin (henkilöstä kiinni, kyllä osilta nuoremmistakin saa ja osa vanhemmista taas antaa ''paskaa''-vastauksen) ja parhaiten on jäänyt mieleen tuo huonosti käyttäytyvät otakut. Siitä on sitten tullut mielikuva, että kaikki harrastajat ovat vajaita idiootteja juoksemassa keskellä katua "rape me"-kyltti selässä. 

Ok, ymmärrän heidän ajatuksiaan. Ikävä, että ajatusmaailma on mennyt siihen, että koko harrastajakaarti on leimattu samanlaisiksi. Kyseisiä ongelmia löytyy aina coneista joidenkin ajattelemattomien conittajien keskuudesta, mutta on onneksi ollut katoava harrastusperinne. Ymmärrän kyllä siksi, miksi kyseinen mielikuva on sitten joillekin jäänyt takaraivoon junnaamaan.

Siitä huolimatta itse aina sanon ihan suoraan olevani otaku ja harrastavani animea, mangaa, cosplayta ja muita oheistoimintoja kyseiseen genreen liittyen. En häpeä sitä, oli se sitten jollekin ongelma tai ei ollut. Ehkä joskus "kasvan aikuiseksi" tai sitten pysyn koko elämäni lapsena - mitä itse asiassa ajan takaa.
 

14 kommenttia:

 1. En ole tuota merkkiä aiemmin nähnyt mutta on se tuttua että jotku ihmiset vihaavat animea/mangaa ja joskus ilmaan mitään kunnon syytä...

  Nyt tulee tämmöinen general rupattelua, ei ole henkilökohtaista kokemusta mutta tämmöistä on tullut mietittyä:

  Sitten on tietysti näitä, öh, jos sanotaan "epäkypsiä tapauksia" joilla on just näitä rape me-kylttejä ja huudellaan kovaa KAWAII-NEKO-CHAN-DESU julkisilla paikoilla jne. Usein "idiootit" näkyvät (ja kuuluvat!) enemmän kuin he jotka käyttäytyvät kunnolla, sekä anime-skenessä kuin IRL myös. Se on niin helppoa ennakkotuomita iso ryhmä ihmisiä idiootti-lokeroon vain siksi koska itsellä on vaan tullut vastaan niitä "huonoja omenia" mitkä siellä korissa on. Elämä on. :)

  VastaaPoista
 2. Kai ymmärrät, että kun mainostat olevasi "otaku", niin ihmiset tulevat väkisinkin katsomaan sinua kuin hullua?
  En tiedä missä kiven alla olet asunut, mutta kaikki mikä vähänkään poikkeaa normista on haukunnan alaisena. Ei vain rakas animesi. Voit ihan huviksesi kokeilla millaisen reaktion saat, jos kerrot ns. normi ihmisille että sinulla on jalkafetissi. Olen täysin varma että saat jokseenkin samanlaisia reaktioita, kuin jos olisit myöntänyt pitäväsi animesta.

  Ja sitten, miksi sitä harrastusta pitää tunkea kaikkien naamalle? Vaikka sitä ei kuuluta koko maailmalle, ei tarkoita ettäkö sitä häpeäisi. Päinvastoin, silloin olet jopa tarpeeksi itsevarma harrastuksestasi, etkä tarvi muiden mielipiteitä siihen. Ihan totta, oma on vikasi kun menet aikuisille ihmisille kertomaan että hei, katson kiinalaisia piirrettyjä, mitäs te teette?

  Rehellisesti luulen, että sinunlaisesi ihmiset ovat se syy, miksi animeharrastajia katsotaan kieroon. Ei kaikesta tarvi maailmalle kertoa. Hyvänä esimerkkinä edellä mainittu jalkafetissi : työnantajasi voi vapaa-ajallaan selata kuvalautoja ja tallentaa koneelleen kuvia kivoista saappaista, mutta eipä hän sitä muille jakele.

  Anteeksi maratoonipostaus, mutta hyvänen aika. "Ymmärrän sen, että jotkut asiat nostattavat ihmisissä vihakynnystä ja sille ei voi mitään" tiedätpähän juuri nyt, että yksi anonyymi ei voi sietää itse julistettuja otakuja joilla on tarve tunkea naruto harrastuksensa kaikkien nenään kiinni ja itkeä netissä kun joku pitää sitä outona.

  Kasva aikuiseksi, ja tajua että ihmiset ajattelevat laatikon sisäpuolella. Eivätkä sieltä aio minnekään lähteä.

  Ps. Et ole otaku. Saatat olla anime-otaku, mutta pelkkä otaku -sanana kattaa kaiken muunkin. Opettelisit nyt edes termisi oikein ennen kuin alat niitä mainostamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun odottelinkin, että jonkun anonyymin on tartuttava tähän (:

   Olenko sanonut, että mainostan tätä harrastusta ensimmäisenä, kun kättelen ja esittäydyn ihmisille?
   "Siitä huolimatta itse aina sanon ihan suoraan olevani otaku ja harrastavani animea, mangaa, cosplayta ja muita oheistoimintoja kyseiseen genreen liittyen."
   En tainnut kirjoittaa, että ''siitä huolimatta itse aina sanon ensimmäisenä olevabni otaku''. Vaan sanon ihan suoraan, jos minulta kysytään. En ala kertomaan tuntemattomille elämästäni jos sitä ei kysytä. Tämän tajusit nyt ihan tahallasi ilmeisesti väärin.

   Ja kuten totesin, niin tavoitteeni on pysyä enemmän täällä lapsen tasolla. Aikuisena elämä alkaa olemaan juurikin noin väritöntä ja yksipuolista, jolloin ei haluta antaa toisille tilaa elää ja olla.

   Ja kyllä, otaku on japanissa sana henkilölle, joka on koukussa johonkin - oli se sitten vaikka autoharrastus. Mutta oletko kuullut suomessa sanaa käytettävän esimerkiksi pienoismalliharrastajien keskuudessa?
   http://fi.wikipedia.org/wiki/Otaku pikaisella googlettamalla löytyy kyllä ohjeet sinullekin, kun niin pakko oli pätemään tulla.

   Poista
  2. Lol XD Lautanyymi pätee.

   Poista
 3. "Kaikki outo on väärin ja kiellettyä."
  Noin aika moni suomalainen ajattelee. Ihmisten normaali käytäntö johonkin "outoon" on ensimmäiseksi kieltäytyminen ja paheksunta. Se on ihmisluonnolle normaalia.
  Anime ja Manga kulttuuri on kuitenkin Suomessa erittäin uusi, ja juuri tämän takia harrastusta pidetään tällä hetkellä outona ja vääränä. Mutta kuten jalkapallon kanssa, niin ajan myötä cosplayhinkin tottuu. Kansalle on vain annettava aikaa totutella tähän harrastukseen. (✿◠‿◠)

  VastaaPoista
 4. Edelliseen viitaten... En oikein ymmärrä miten animen katsominen ja jalkafetissi ovat toisiinsa verrattavia asioita. Anime (+Cosplay) on harrastus j jalkafetissi seksuaalinen mieltymys. Niiden keskenään vertaaminen on kuin sanoisi: "No kyllä mä tajuan, että sä harrastat jalkapalloa, mutta ei sun tarvis sitä mainostaa vaan harrastaa piilossa. En mäkään kerro sulle, että tykkään tisseistä".

  Toisaalta puhuvathan ihmiset katsomistaan televisio ohjelmistakin, eikä heitä kukaan vihaa, vaikkei itse kyseistä ohjelmaa katsoisikaan. Miksi se, ttä mainitsee katsoneensa eilen animea olisi yhtään sen halveksuttavampaa, kuin sanoa katsoneensa vaikkapa C.S.I. Miamia?

  (Ps. länsimaissa sanalla otaku viitataan useimmiten anime-otakuihin, koska sanaa nörtti voidaan käyttää samassa merkityksessä kuin japanilaiset käyttävät otakua)

  VastaaPoista
 5. Miten Minorea "tuli itkemään nettiin" sitä, että oli tunteknut harrastusta jonkun naamalle? Minusta ihan asiakirjoitus ja hauska lopetus. Olet itse ilmeisesti juuri näitä ahadasmielisiä ihmisiä, joita vituttaa suunnattomasti jo nimenä anime.

  Ja otaku on tosiaankin länsimäissa japaniharrastajiin viittava sana.

  VastaaPoista
 6. Oijoijoi, ekan anonin kommentti kyllä pelasti jossain suhteessa päiväni. Vertaukset ontuvat pahemman kerran, ja kuten myöhemmin toinen anonyymi kirjoittaa; se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Ja tarkoitukseni ei ole alkaa rölläämään ketään joka on jo valmiiksi aiheesta peppukipeä...
  Jep, itsekin olen pitkän linjan animisti, yms. Voisi kyllä jo sanoa otakukin. Ja oudoksuvia katseita kyllä tulee välillä jos aihe tulee esille. Ja siis, edelleen tämähän on harrastus siinä missä muutkin. Ei se tarkoita mainostamista jos kertoo mitä harrastaa.
  Itsehän kuittaan nämä oudoksujat kokolailla kuten Minokin. So what, jolleivät tykkää. Kyllä maailman turuilla tulee vastaan tarpeeksi heitä joille voi aiheista jutskailla, eikä olla heti roviolle heittämässä.
  Ja loppuunsa myönnettäköön, tuo "Anime lähtee lapsesta hakkaamalla" on saanut kyllä omankin verenpaineen nousemaan useaan otteeseen. Pitää vain koittaa suhtautua että ignorantit tyypit siellä massan mukana kelluu.

  Juu, eipä mulla muuta. Yleensä en mitään mihinkään kommentoi mutta sattuipa olamaan hyvä sauma Bleach-maratoonin välissä. Kyllä, telkkarista, dvd:ltä. Rahaa kuluttaen. Olen iloinen, tjsp.

  VastaaPoista
 7. Joo, itsekin törmään usein tähän. Yksi hyvä kaverini totesi kerran ''Anime, manga ja j-rock ovat omasta mielestäni paskaa'' ja sai erään luokkalaisensa suuttumaan pahemman kerran. Mutta samainen kaverini sanoi myös minulle että ''Ei sillä ole väliä, vaikka tykkäät niistä. Senkus pidät mistä pidät, ei se mua haittaa''. Tuo on minusta hyvä asenne. Vaikka ei itse tykkää samasta asiasta niin ei siitä tarvitse välittää. Tosin voihan sen suunsa aina pitää kiinnikin. Lisäksi kyseinen aihe osuu itseeni hyvin, sillä minua on haukuttu ja nälvitty aina milloin mistäkin pitämästäni asiasta. Nykyisin en kylläkään välitä enää negatiivisista kommenteista, vaikka ne joskus pistävätkin hieman. En silti ole ensimmäisenä kertomassa kaikille ''Hei, hauska tavata! Minä olen X ja olen otaku. Luen mangaa, katson animea, kuuntelen j-musaa ja cosplayaan. Kiva tavata!''

  Ja Minorealle: Itse kiehun raivosta, kun kuulen jonkun sanovan ''Henkilö X on syvältä, koska...'' ja sitten sanotaan joku TODELLA TYPERÄ peruste kuten henkilön X lempiyhtye, harrastus tai kommentti ulkonäöstä. Kyseessä ei ole mikään perustelu hemmetti vie! (Hieman höyryjen päästelyä :--D)

  VastaaPoista
 8. Itse aloin katsoa ensimmäisiä animesarjoja jo 80-luvun puolella, ja mangaa lukenut myös hyvin pitkään. Kumma kyllä aina kun olen kertonut tutuilleni että luen mangaa tai katson animea, minulle ei koskaan kukaan ole aukonut tästä päätään, toki tämä saattaa johtua siitäkin että olen aikuinen ja aikuiset osaavat yleensä keskustella mielipiteistään hieman rakantavammin eikä tarvitse olla heti haukkumassa toisen harrastuksia tai kiinostuksenkohteita vaikkei itse näistä olisikaan kiinostunut tai edes ymmärtäisi mistä näissä on kyse.

  Hani Yanille vielä; mielestäni blogin kirjoittaja vaan lähinnä vastaa ekalle anonyymille samaan sävyyn mitä anonyymi itsekkin käytti kirjoituksessaan, eikä juurikaan lähtenyt senenempiä tätä haukkumaan vaikka melko kärkkäästi vastauksensa kirjoittikin.

  VastaaPoista
 9. Minua ei ole koskaan nälvitty siksi, että harrastan animea ja mangaa. Mutta toisaalta epäilisin vahasti sitä, että aikuiset osaisivat keskustella mielipiteistään rakentavammin. Loppujen lopuksi moni aikuinen on yhtä paha kuin mikäkin teini.

  Toisen kommentoijan kommenttiin sanoisin vielä, että tuskin animefaneja vihataan sellaisten ihmisten takia, jotka ovat aina tunkemassa harrastustaan kaikkien naamalle. Oli harrastus sitten mikä tahansa, jos sitä väkisin syötetään ihmisille koko ajan, se alkaa ärsyttää, ei kyseessä ole mikään otakujen erityispiirre.

  VastaaPoista
 10. Itseänikin inhottaa tuo "anime lähtee lapsesta hakkamalla"-sanonta, ja kuulinkin sitä usein ylä-asteella... Mikään, mikään ei oikeuta sanomaan toiselle jotain tuollaista, varsinkin kun tuon voi ymmrätää jo jonkinlaisena uhkauksena. Kaikki tuollainen väkivallalla "leikittely" on minusta sairasta. En minäkään tule kenellekään sanomaan että "tennis lähtee lapsesta hakkaamalla" .Olen itsekin monesti miettinyt, miksi täytyy niin kovaäänisesti vihata toisten harrastusta; vaikka itse en pidä esim. cheerleadauksesta, en todellakaan rupea aukomaan päätäni kyseisen lajin harrastajalle. Tavallaan on harmi, että monien animanga -harrastajien on harrastettava salassa, koska heidät leimataan friikeiksi, vaikka samanlainen harrastus se on kuin muutkin. Ja toista ihmistä ei koskaan pidä tuomita ennenkuin tuntee toisen, ei näitä kovaäänisiä ihkuttajia ole puoletkaan alan harrastajista. Kaikkia ei voi miellyttää, se on tullut nähtyä jo moneen kertaan... Ja pikkuhiljaa olen itse ainakin yrittänyt sisäistää sen, etteivät kaikki pidä kaikesta ja koskaan ei tule olemaan asiaa, josta kaikki pitäisivät. Jos joku ei pidä jostakin niin fine, mutta ei toista silti pidä mennä tuomitsemaan siitä, mistä tykkää. Ja Minorea, olen täysin samaa mieltä kanssasi siitä, että jos katson animea tai luen mangaa, se ei ole muilta pois. Eikä se myöskään tee minusta yhtään "kummallisempaa/friikimpää" ihmistä.

  VastaaPoista
 11. Itse olen japaniharrastajana törmännyt hieman vastaavaan ilmiöön. Kun yksi läheisistä kavereistani ei pidä japanijutuista. Hän kokee aina tarpeelliseksi huomauttaa tietyistä asioista. Esimerkkinä kerran olin tekemisissä erään vastakkaista sukupuolta olevan henkilön kanssa ja olin ehkä hieman ihastunutkin. Kaverini ensimmäisiä kysymyksiä asiaan liittyen olikin että tietääkö tämä tyyppi japaniharrastuksestani. Kaverini mielestä kun se ns. alentaa osakkeitani "tavallisten" ihmisten silmissä... Samoin tässä aivan vastikään kaverini totesi erään keskustelun ohessa erään yhteisen tuttavamme todennäköisesti poistaneen minut facebook feediltään sillä jaan sinne ajoittain japanijuttuja... Ken tietää...

  VastaaPoista
 12. Kävimme tekemässä kouluprojektina ohjelman cosplaysta aikuisten harrastuksena London Anime Conissa ja sielläkin kysyessämme osallistujilta (on/off camera) tuli yllättäviä vastauksia ihmisten suhtautumisista harrastukseen.

  Radikaaleimmillaan tarinat olivat joidenkin televisiotuotantoyhtiöiden kohtelut bändejä kohtaan, vain ja ainoastaan saadakseen ihmiset ohjelmaan naurunalaiseksi. En oikein ymmärrä mistä tälläinen viha ja epäkunnioitus ihmisiä oikein pulppuaa.

  http://www.youtube.com/watch?v=j6cU9wI68JU

  VastaaPoista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.