tiistai 8. tammikuuta 2013

Mistä kaikki saa alkunsa - apua aloittelevalle cossaajalle

Minulta pyydettiin blogikirjoitusta, joka käsittelisi perusjuttuja cosplayn aloittamiseen. Olen aina hyvin tyytyväinen, jos joku toivoo jotakin postausta, joten tottakai päätin tehdä oman versioni siitä, mistä kaikki sai alkunsa - ainakin omalla kohdallani. Jos joku saisi tästä itselleen vaikka apua.

1. Hahmon valinta
Tähän olenkin tehnyt aiemmin jo sepustuksen 6.8.2011 postauksessani, cosplay ilman tuskaa on teeskentelyä. Käyn nämä silti uudelleen läpi. Ihminen muuttuu matkan varrella ja mielipiteet muuttuvat samalla, kun elämänkatsomusta tulee lisää.

Itsellä kaikki alkaa ensinnäkin siitä, että pidän jostakin sarjasta. Otetaan nyt esimerkkinä Cyborg 009, josta ensimmäisen cosplayni päätin tehdä. Kun sarja tuli televisiosta alunperin vuonna 2005 tai 2006 kesällä, oli se minusta järkyttävää kuraa. Kun katsoin pari jaksoa lisää, oli se minusta aika hyvä sarja. Lopulta jäin koukkuun ja minun piti nauhoittaa vanhalla vhs-soittimellä kaikki Cyborg 009 jaksot, joita näytettiin loppukesän aikana. Rakkaus sarjaan oli siis syntynyt.

Toinen valintaperuste, mikä minulla tuohon aikaan oli, oli puvun helppous. Koska ompelukonetyöskentely oli minulla pudottanut käsityön numeron kympistä kasiin, voi jokainen päätellä, miten hyvä ompelukoneen kanssa olin. Äitini tuon puvun minulle melkein kokonaan teki. Onnistuin nimittäin ompelemaan paidastani yksihihaisen ja housunlahkeet kiinni toisiinsa. En vieläkään ymmärrä, miten tein sen. Eli alku on aina hankalaa - kaikilla. Jos ei alku, niin loppu. Luonnonlahjakkuudet joutuvat tekemään paljon enemmän töitä sen eteen, että kehittyisivät.

Nykyään en valitse pukua ihan vain sen perusteella, että se on helppo. Valitsen puvun sen perusteella, että se vastaa sen hetkistä taitotasoani tai on ehkä hieman taitotasoni yli. Pystyn silloin haastamaan itseni ja joko voittamaan tai häviämään. Tiedän ainakin silloin, missä olen cosplayssa menossa. Aluksi kumminkin kannattaa valita puku, joka on helppo valmistaa. Harrastus voi helposti alkaa maistua puulta, jos onnistumisen tunteita ei tulekaan.

Mitä enemmän taitoja ja kokemusta tulee, sitä enemmän kriteereitä hahmon valintaan voi lisätä. Itse olen lisännyt myös koon, iän, hahmon luonteen sekä ulkoiset avut. Jos hahmo on minua reilusti pidempi ja hoikempi, en valitse sitä cossattavaksi. Enkä nyt tarkoita sellaista piirrostyyliä, jossa kaikki sarjan hahmot ovat kaksimetrisiä, syntymäpainossaan olevia huippumalleja. Tarkoitan selkeästi hoikkia hahmoja, kuten esimerkiksi Naruton Rock Lee.


Yksinkertaisesti olen alkanut pyöristyä sen verran, että en saa peitettyä itsessäni olevaa naista enää oikein millään. Hoikka teinipojan crossplay ei siis sovi enää omalle ruumiinrakenteelleni. Tarkoitus kumminkin olisi, että peiliin katsoessa pystyisi hymyilemään - ei irvistämään. Samoin iän puolesta ihan lapsihahmot eivät minusta henk. koht. sovi aikuiselle ihmiselle. On jotenkin härskiä nähdä aikuinen ihminen cossaamassa alle 10-vuotiasta.

Luonne on minulle nykyään myös tärkeää, koska mieluusti eläydyn hahmoon koko conin ajan. Tämä ei ole cosplayaajille välttämätöntä, suurin osa pukee vain puvun päällee ja ottaa hahmolle soveltuvan poseerauksen kun kuvia tullaan pyytämään. Tietyt harrastajat sitten esittävät roolihahmoa koko sen ajan, kun cosplay on päällä.

Kannatan myös, että puku tulisi olemaan ensisijaisesti sellainen, jossa on helppo olla. Vetoan tässä aiemmin kirjoittamaani, että harrastus alkaa maistua puulta jos ei ole kivaa. Moni cosplayaaja tekee raskaita, hiostavia pukuja joissa on hankala liikkua ja hengittää. En itse suosittelisi Taokakan pukua ikimaailmassa aloittelijalle, koska maskin ja hupun takia hengitysilma alkoi olla hyvin raskasta ja hiilidioksidipitoista. Puuskutin parin minuutin jälkeen niin kuuluvasti, että mukana ollut kaverini huomautti asiasta.

Omalla kohdalla neuvoisin valitsemaan ensimmäisiä hahmoja näiden perusteella:
Pidät hahmosta.
Puvun valmistus ei ylitä omia taitojasi.
Pystyt olemaan itsevarma pukiessasi cosplayn päälle.
Pystyt liikkumaan cosplayn kanssa.
Voit pitää puvussasi hauskaa.

Mieti, mistä sarjasta pidät ja sen jälkeen, mistä hahmosta pidät. Cosplay on helpointa aloittaa itselle tutusta sarjasta ja pidetystä hahmosta. Ei väliä, mitä mieltä muut valinnastasi olisivat. Kaikilla on omat suosikki- ja inhokki hahmonsa.

Moni cosplayaaja tekee myös listausta, mitä cosplayta haluaa vuoden aikana tehdä. Jos hahmoja on useita, voi listaaminen auttaa. Lisäilee vain eri hahmoja listaan ja vertailee, mitä plussia ja miinuksia hahmoista kertyy. Ja samalla on jo ideoita seuraaviin cosseihin valmiina.

Jos millään ei meinaa keksiä itselleen hahmoa, käy silloin kurkkaamassa anime character database. Sieltä voit valita hahmon randomilla tai tiettyjen piirteiden mukaan. (kuten ikä, sukupuoli, hiusten väri, etc.)

2. Kankaiden valitseminen.
Aina yhtä hankalaa, koska anime/mangasarjoissa harvemmin kerrotaan, että hahmon puku on materiaalia x. Kumminkin maalaisjärki on tässäkin sallittua. Jos ajattelet cossaavasi urheilijaa tämän urheilupuvussa, harva urheiluun soveltuva puku on tehty nahasta tai farkusta. Vastaavanlaisesti jos teet asua kuninkaalliselle tai aateliselle, ei heidän pukuunsa kannata ehkä välttämättä valita trikoota tai fleecea. 

Myös vuodenaika kannattaa ottaa huomioon kankaita valitessa. Jos olet tekemässä pukua talviconiin, voi paksumpi kangas olla tällöin parempi ratkaisu (tai toinen cosplay) Jos taas olet suunnittelemassa cosplayta kesän kuumimpaan aikaan, kannattaa tällöin jättää esimerkiksi fleece valitsematta. Moni (kuten allekirjoittanut) käyttää fleeceä puvuissaan sen hinnan ja helppouden takia. Fleecea ei tarvitse välttämättä päätellä, sillä tarkasti leikkaamalla fleece jättää itseensä kauniin, purkautumattoman reunan. Fleece on kuitenkin lämmin materiaali ja syy siihen, miksi monilla kigurumin harrastajilla on kesäisin mukana viuhkoja ja kannettavia tuulettimia.

Usein kangaskaupoissa saa hyvinkin asiantuntevaa palvelua kankaiden valintaan, jos itse on epävarma. Omalla kohdalla itse kävin aina etukäteen tutkimassa vaatekauppoja ja etsin saman tyyppisiä vaatteita hyllyistä. Hipelöin kangasta ja sovitin joskus vaatteita päälleni miettien, olisiko tämä kivalta tuntuva kangas päällä. Jos onnistuin löytämään mieleisen kankaan joka minun mielestäni osui cosplayhin, katsoin vaatteen tiedoista, mitä kangasta kyseinen vaatekappale sisälsi. Sitten lähdin keskustekemaan asiasta kangaskaupan myyjän kanssa. Myyjä myös kertoo, kuinka paljon kangasta pukuusi tarvitset.

3. Puvun tekeminen.
Ompelukoneeseen kaasua ja proppien tekoon vauhtia, päivityksessä mainitsin, mistä itse poimin kaavani omiin cosplay asuihini. Minulla on kotona jokatyypin kaavakirja 1 sekä jokatyypin kaavakirja 2. Nämä kirjat ovat tarjonneet monet peruskaavat, joita olen sitten muokannut omiin tarpeisiini sopiviksi. Jos olisin alusta alkaen tehnyt pukuni kaavoilla, olisi näistä kirjoista löytynyt pukuihin suoraan kaavat ilman muokkaamista. Mutta koska kaavat olivat minusta turhia enkä osannut sellaisia käyttää, en myöskään kaavoja osannut kaivata. Kävin vain makaamaan selälleni kankaalle ja pyysin jonkun piirtämään minusta ääriviivat. Tai vaihtoehtoisesti otin jonkun vanhan paitani, jonka mukaan piirsin kaavat suoraan kankaalle. Tämä tapa kyllä on omalla tavallaan toimiva, mutta en suosittele. 

Kaavat on hyvä olla, myös ensimmäisiä pukuja tehdessä. Pakolliset ne eivät mistään hinnasta ole, mutta helpottavat huomattavasti tekemistä. Pystyt muunmuassa paidan etu- ja takaosaa vertailemaan keskenään ennen kuin olet leikannut ne irti kankaasta. Myöhemmin on huonompi juttu huomata, että palat ovat eri kokoisia tai muotoisia - varsinkin, jos toinen pala on leikattu liian pieneksi. Pienellä vaivalla saa vältettyä monet ongelmat.

Jotkut kirjastot tarjoavat myös kaavakirjoja lainaksi, joten jos omaan ei ole varaa, voi kirjastoista käydä valikoimia selailemassa. Myös netistä löytyy sivustoja, jotka tarjoavat ohjeita ja apuja kaavojen piirtoon. Yksi sellainen sivusto on Leena's.com.

Jos haluaa varmistua, että puku varmasti tulee olemaan oikean kokoinen, muotoinen ja mallinen pilaamatta siihen varattua kangasta, voi tällöin tehdä prototyyppicossin. Itse teen kyseiset hirvitykset mistä tahansa ylijäämäkankaasta - vanhoista lakanoista, verhoista tai muiden cossien ylijäämistä. Tottakai jos sattuu olevaan sellaista kangasta saatavilla joka on mahdollisimman lähellä cosplayn tulevaa kangasta, on se aina kaikkein paras ratkaisu.

Tällaisessa prototyyppi puvussa kasataan puku siihen pisteeseen saakka, että se saadaan vedettyä päälle. Huolitteluja ja viimeistelyjä tähän pukuun ei tarvitse tehdä - joten jos saumassa on pieni reikä tai lankojen väri ei täsmää kankaan kanssa, ei sillä ole mitään väliä. Tarkoitus on vain saada hieman osviittaa siitä, miltä puku tulee näyttämään. Tässä vaiheessa on helppo sitten alkaa miettimään puvun kavennusta, suurennusta tai muuta korjausta jos on tarvis. Ja paljon mukavampi huomata virheet ylijäämäpuvussa kuin lopullisessa versiossa.

Puvun tekoon kannattaa varata myös aikaa. Moni cosplayaaja käyttää viimeiset hetket junamatkastaan tekemällä cosplaytaan valmiiksi. Se on turhan stressaavaa ja jälki on yleensä paljon huonompaa, mitä rauhassa tekemällä saisi aikaan. Ja samalla saa nukkua reilusti paremmin ennen conia, kun ei valvo aamu kuuteen aamulla tekemässä pukua.

4. Propit, peruukit, piilarit ja shoecoverit
Aihealue, jossa hakkaan joka ikinen kerta päätäni seinään kun omalle kohdalle osuu. Peruukkien muokkauksessa olen edellnyt jopa siihen vaiheeseen, että saan leikkauksen lisäksi tuuhennettua peruukkiani tai lisättyä siihen eri väriä. Joka tehdään samalla periaatteella kuin tuuhennos. (ks. peruukki ja sen tuuhentaminen)

Peruukeista olen tehnyt 2010 hieman laajemman kirjoitelman peruukit peruukit, johon olen koonnut eri paikkoja, josta peruukkeja löytää sekä tuotteita, joita itse olen käyttänyt peruukkejen kanssa.  Lisäisin kumminkin tuohon listaukseen sellaisen aineen kuin Silky, sexy hair hairdrops.

On suhteellisen arvokasta tököttiä (17,90€ / plo Jyväskylässä) mutta hyvin riittoisaa. Ostin alun perin aitohiuspidennyksiin jotka laitettiin teipeillä kiinni. Toimii silti myös kuituhiukseen ja peruukkeihin. Pari tippaa pahimpaan takkukohtaan, hiero ja harjaa auki. Takkukohta siloittuu helposti ilman kiroilua ja kamalaa tappelua + hiuksia jää vielä päähän.

Itselläni tökötti on kestänyt pian vuoden ja käytän tuota n. kerran viikossa nykyään. Pidennyksien kanssa käytin joka päivä n. kahden kuukauden ajan.

Jos peruukkia tarvitsee värjätä, suosittelen disillusionin peruukinvärjäysohjetta, joka löytyy täältä. En ole itse vielä päässyt peruukkia värjäämään, koska minulle luvattu väri ei ole vieläkään saapunut. En ole odottanut kuin puoli vuotta...
Jos et tiedä, mistä copic täyttöpulloja saa, on siihen soveltuva nettikauppa täällä. Jos allekirjoitanut olisi tilannut netistä pullon suoraan, olisi peruukki jo omalla kohdallakin varmasti värjätty.

Shoecovereissa Kandi ja Cyber-blogissa oli minusta kirjoitettu hyvin: valitse aina joustava kangas. Itse en ole näin tehnyt, joka kyllä kertoo omaa tarinaansa huonosta shoecover menestyksestä. Pidän itse helpoimpana tapana tehdä sukkahousushoecovereita. Tällaisten ohje löytyy sukkahousushoecover-päivityksestä. Kumminkin olen todistettavasti kasannut myös Naruton ninjakengät.

Kenkiä voi myös värjätä, eli jos onnistut löytämään mahdollisimman lähellä olevat kengät mitä hahmolla on, mutta väri on väärä,  voit kokeilla aina värjätä kenkiä. Värjäyksessä kumminkin tulee huomioida kengän liikkuvuus: väri halkeilee helposti ja varisee kengän päältä pois. Itsellä kävi näin, kun kengät olivat maalattu. Ensimmäisten askelten jälkeen väri alkoi halkeilemaan ja putoamaan pois kengästä.

Jos piilolinssejä tarvitsee cosplayssa, omat ensimmäisen kokemuksen löytyvät piilarit, osa 1. 
Itse tilaan piilaireita hyvin paljon netistä, koska valikoima on laajempa ja hinta halvempi. Ja yleensä laatukin on parempi, vaikka ei aina uskoisi. Omat suosikkipaikkani ovat:

Muualla netissä: (ei omia kokemuksia)
SFX Jos sinulla on rahaa, niin täältä löytyy todella erilaisia linssejä!

Jos kumminkaan ulkomailta ei onnistu piilareita tilaamaan, tässä muutama suomalainen sivusto / kauppa, josta piilareita voi tilailla tai kaupassa käydä suoraan sellaiset hakemassa:
Underground (Jyväskylä, Joensuu)
Backstreet (Helsinki)
Aprilli (Helsinki, Jyväskylä, Kuopio, Tampere)
Pilailupuoti (Kuusankoski, Helsinki, Seinäjoki, Jyväskylä, Rauma, Turku, Oulu ja Lahti) 
Cybershop (Helsinki)

Monilla hahmoilla on myös erilaisia aseita, asusteita ja muuta tilpehööriä, jota kantaa mukana. Jos proppi on oleellinen osa hahmoa, kannattaa se tehdä mukaan cosplayhin. Jos hahmon kumminkin tunnistaa ilman proppia, on se enemmänkin vapaaehtoinen lisä. Tottakai proppi on aina vapaaehtoinen, mutta jos sen tekeminen tuntuu työläältä tai inhottavalta, mutta hahmoa ei muuten oikein tunnista, kannattaa hahmovalinta miettiä uudelleen. Esimerkkinä tunnettu sarja Naruto, jossa melkein jokaisella ninjalla on mukana kunai-veitset ja shuriken-heittotähdet. Silti harva cosplayaaja niitä alkaa pukuihinsa tekemään, koska hahmot ovat muutenkin tunnistettavia. Esimerkkinä taas hahmosta, jolla proppi on suotavaa olla mukana, on nyt Kisame Hoshigaki Narutosta. Tykkään käyttää Narutoa, kun suurin osa sarjan tunnistaa.

Kisame kantaa usein mukana Samehadaa, joka roikkuu miehen selässä nahkaremmin avulla. Jos Samehada ei roiku selässä, on se lähes poikkeuksetta Kisamella käytössä. Tällöin voisi olettaa, että proppi on jo  hyvin tärkeä kyseiselle hahmolle. Tottakai pitää muistaa: koskaan ei ole pakko.

Erilaisia proppeja on hankala alkaa erittelemään, joten suosittelen anikifoorumin proppikeskusteluja Propit (aseet, korvat, korut jne.) 1  sekä 2. Sieltä saa apua kysymällä (pitää olla kirjautunut) sekä lukemalla muiden vastauksia. Itsellä parhaiten onnistuneita proppeja on ehdottomasti Pelonan kruunu.


Yleisesti jos tarvitsette cosplayssa apua ja oma pää jumittaa, anikin foorumi on hyvä paikka kysyä apua. Foorumilla pyörii paljon suomalaisia huippucossaajia, jotka mielellään auttavat vasta-alkajia sekä pidemmälle ehtineitä konkareita hankalissa kysymyksissä. Sieltä löytyy apua niin proppien kuin pukujenkin tekoon, peruukkien muokkaamiseen, kenkien ostamiseen, piilareiden laittoon ja ties mihin. Ja kysyä kannattaa aina. Ei ole olemassa typeriä kysymyksiä - ainoastaan turhia vastauksia.

7 kommenttia:

  1. Tosi hyvä ja kattava postaus! Tästä varmasti on monelle apua!

    VastaaPoista
  2. Kiitos tosipaljon tästä postauksesta nyt! mukavasti sain tietoa uusiin juttuihin ja heti kunhan keksin jonkun hahmon mitä voisin ruveta väsäämään luen tätä postausta varmaan uudelleen ja uudelleen :D

    VastaaPoista
  3. Tahtoisin vielä lisätä, että usein myös me blogaajat tosiaan autetaan mielellään. Juttutoiveet on aina tervetulleita uskoisin kaikille blogaajille ja ainakin itse tekisin esimerkiksi enemmän tutoriaaleja, jos tietäisin sellaisille olevan varmasti tarvetta. Tutoriaalit on kuitenkin työläitä kirjottaa, joten siihen ei viitsisi ryhtyä ns. huvin vuoksi. Ja erityisesti ihan hahmokohtaisia neuvoja kannattaa kysyä blogaajalta, joka on kyseisen hahmon tehnyt. Itse kerran jonkin asian tehneenä kun on helppo neuvoa tai antaa vinkkejä muille. En keksi yhtään blogaajaa, joka ei auttaisi mielellään.

    VastaaPoista
  4. En tiedä saako sinulle esittää kysymyksiä, mutta kokeilempa silti. :D En edes tiedä osaatko tähän vastata, mutta olen oikeasti aikalailla avun tarpeessa. o_O
    Olen kesällä lähdössä Desuconiin ekaa kertaa cossaamaan ja hahmonani on Soul eaterin Maka. Kaikki on hommattu ja kutakuinkin tehty (hame, peruukki, paita jne.) mutta jäin miettimään, kun puhuit noista aseista, että pitäisikö minun tehdä Makan ase cossaamistani varten? Entä kuinka tärkeänä pidät Makalle kuuluvaa takkia?

    Kiitos kovasti jos ehdit/yrität vastata (jos sarja ei siis ole sinulle tuttu). Löysin vain tämän blogin juuri ja vaikutit henkilöltä, jolta voisin asiasta kysyä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa!

      Makalle en pitäisi kovin tärkeänä kantaa viikatetta, vaikka usein sitä kantaakin mukana. Aina voit vitsillä kumminkin heillää, että Soul lähti Black ☆ Starin kanssa syömään paikkaan x, eikä sinulla siksi ole viikatetta mukana. Itse en varmaan sitä tekisi, ellen lähtisi kisaamaan. (inhoan muutenkin kantaa mitään mukana coneissa)

      Takin taas itse tekisin, mutta se on kyllä täysin makukysymys. Desussa voi tulla kuuma kerrospukeutumisella ja sarjaa katsoneet kyllä varmasti tunnistavat Makan - oli takkia tai ei.

      Toivottavasti oli jotakin apua (:

      Poista
    2. Hei,
      ja suuri kiitos! :) Itsekkin mietin, että ainahan voi sanoa, että Souli on jossain muualla. Takkia en ole niinkään miettinyt vaan viikate on tuonut enemmän paineita, mutta auttoi todella paljon saada jonkun ulkopuolisenkin mielipide asiaan. Kiitoskiitos! Ja upea blogi sinulla. :)

      Poista
    3. Hienoa vain, että minun mielipiteeni kelpaa (: Ja kiitoksia!
      Tule ihmeessä näyttämään cossiasi jos samaan coniin satutaan!

      Poista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.