keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Cosplay vs. larp

Kiitoksia muuten aiempaan kirjoitukseen viitaten kommentoijille sekä ''tykkääjille'', mukava, jos tuosta jotakin apua on ollut!

Ensinnäkin haluan jo sanoa, että larppailusta minulla ei ole kokemusta kuin yhdestä ainoasta pelistä (kiitoksia pelin järjestäjille 2004 - en koskaan enää halunnut larppaamaan teidän takianne) ja nyt olen menossa lauantaina elämäni toiseen larppiin. Siksi itse asiassa kirjoitan tätä. Haluan hyvän tekosyyn tunkea Päivin lähettämän paketin sisällön kuvat tänne ja lauantaina syyn, miksi postaan kuvia cybermeikistäni ja asusteistani.

Cosplayssa pääpointti on pukeutumisessa. Harva harrastaja eläytyy rooliinsa, vaikka se tuo tottakai aina lisämaustetta hahmoon ja ainakin omalla kohdalla nostattaa heti cosplayaajan pisteitä.
"Tuolla Narutolla on ruskeat hiukset, äh... No mutta hei, sehän on ihan kuin oikea Naruto! Vau!"
Näin kärjistettynä tällainen ajattelumaailma syntyy minulle heti. Itse taas tykkään eläytyä hahmooni ja olen hyvin otettu aina, kun joku tulee kehumaan minua "juuri samanlaiseksi kuin hahmo on." Winryssä, Taokakassa, Dracossa ja Itachissa näin on tapahtunut. Fiilis on aina loistava, voittaa jopa sen, että pukua kehutaan.

Mutta larpissa taas sinun kuuluu olla hahmossasi koko ajan. Tärkeämpää on olla hahmo, kuin miettiä puvun yksityiskohtat huolella kuntoon. Tottakai tässä tulevan lauantainkin larpissa tyyli ennen tarkoitusta palvelee sitä, että ulkonäön kuuluu olla se tärkein juttu. Mutta siitä huolimatta minulle on luotu tietty hahmo, jota esittäen minun kuuluu koko larppi hoitaa alusta loppuun. Nyt en olekaan täysin varma, pystynkö siihen.

Yritän ajatella, että tämähän on loistotilaisuus harjoitella improvisaatioteatteria. Mitenkä larppaus nyt loppujen lopuksi eroaa improsta?  Improssa voidaan kanssa antaa näyttelijälle (esimerkkinä putous) hahmo, jota hänen tulee esittää koko näytelmän ajan. Käsikirjoitustakin saatetaan olla valmiiksi kirjoitettu, mutta vuorosanoja ei. Tärkeimmät pääpointit on annettu ja lopun näytelmästä tekevät näyttelijät itse vuorovaikutuksessa toisiinsa. Sama perusideahan larpissakin on. Meille on annettu tietyt hahmot joita esitämme sekä raakaversio "käsikirjoitus", jolla etenemme pelissä. Pelin loppujen lopuksi kumminkin luovat pelaajat ja heidän vuorovaikutuksensa toisiin. Ei ole kirjattu, että klo: 19.00 Pelaaja x ja y ajautuvat riitaan vaan he alkavat riitelemään jos sattuvat sellaiseen tilanteeseen päätymään. Tämä on siis minun käsitykseni, teroitan edelleen, että tämä harrastusalue on minulle täysin pimennon peitossa.

Kumminkin cosplay ja larp omalla tavallaan muistuttavat toisiaan. Kummassakin harrastuksessa kuvitellaan olevansa hetkellisesti joku muu, joko vaatteilla tai sitten luomalla uusi identiteetti. Molemmat harrastajaryhmät vetoavat tietynlaisiin ihmisiin, eivätkä ole samanlaista valtavirtaharrastusta kuin esimerkiksi tanssi tai jalkapallo, jotka ovat jollain tasolla kaikille tuttuja. Monelle sana cosplauy tai larppaaminen ei edes kerro mitään.

Hämmästyin myös kovasti, miten larppaamisessa erilaiset käsitteet eroavat toisistaan. Esimerkiksi propit. Cosplayaajathan sanan kuullessaan alkavat heti ajatella aseita, koruja, korvia ja muuta perässä raahattavaa tilpehööriä - krääsää, jotka eivät ole ommeltuina pukuun kiinni. Larpissa propit tarkoittavat asua ja siihen lisättäviä, mahdollisia koristeita ja aseita. Mm. maskit ovat proppeja, korsetti on proppi, kengät ovat propit. Säikähdin jo, kun pelin virallisilla Facebook-sivuilla porukka alkoi puhua, mitä proppeja aikovat tehdä, kuinka osa on jo aloittanut ja osa odotteli edelleen hahmojaan, että tietävät mitä proppeja joutuvat hankkimaan.
"Apua, joudunko minä nyt oikeasti jonkun basson väsäämään puusta, pahvista, muovista tai ilmasta mukaani?! Miten kaikilla voi olla jotakin proppeja? Eikai rumnpalikin nyt rumpuja kasaa, sillä on varmaan kapulat. Mitä ihmettä?"
Olen siis saanut roolikseni basistin eräästä todella coolista bändistä (ainakin meidän bändiläisten ja fanien mielestä) ja paniikki iski, kun luulin proppien tarkoittavan samaa. Tajusin sitten itse korsetista puhuttaessa, mitä propit tarkoittavat. Ja varmistin asian vielä eräältä oikealta harrastajalta. Kulttuurishokki oli silti valtava.

Toivottavasti nyt kukaan larppaajaihminen ei ole nostamassa hiilihankoja pystyyn ja sytyttelemässä roviota, kirjoittelin vain omia fiiliksiä. *peukut pystyssä*

Tässä sitten on kuvia, millaista proppia tuon Päivin paketti oikein piti sisällää. Tuotteethan ovat Von Aidainderin tuotantoa ja myynnissä olevia tuotteita. Päivi hyvin ystävällisesti lupasi auttaa minua hädässä ja lähetti kasan tavaroita, joista voisi olla hyötyä melankolisen ulkonäön luomisessa. Allekirjoittanut kun omistaa vain pinkin cyberpunk-asukokonaisuuden. Näillä tietämin kyllä kiinnostus ostaa koko sisältö olisi. Mutta en voi koskaan kiittää kylliksi Päiviä tästä avusta, mutta iso kiitos silti!

Väreistä ei varmaan arvaa, minkä värinen tulen olemaan pinkin sijasta?

Hopeat (vaiko valkeat?) ja siniset irtorastat.

Hengityssuojain niiteillä.
Sinistä maalia hengityssuojaimeen sekä siniset verkkohanskat.
Siniset saparorastat sinisillä pääkalloruseteilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.