maanantai 12. maaliskuuta 2012

Paljonko saa olla valmiina, paljonko pitää itse tehdä?

Cosplayssa arvostetaan itse tehtyä pukua aina enemmän, kuin tilattua tai äidin tekemää pukua. Tottakai, olet itse nähnyt vaivaa ja vuotanut verta, hikeä ja ties mitä nesteitä pukua varten. Kumminkin kun pukustressi alkaa olemaan huipussaan, alkaa moni miettiä, pitäisikö viimeiset osat pukuun ostaa valmiina. Kysymys kuuluukin, onko se sallittua?

Monesti erinäisissä foorumeissa on keskustelua siitä, paljonko puvussa saa olla ostettua / valmiina olevaa osaa ja paljonko pitää tehdä itse. Otin nyt kolmen eri foorumin koosteet ja esitän ne nimettömänä:

Foorumi X:
Itse tehtyä 70%
Ostettua 30%
Teetätettyä 0%

Foorumi Y:
Itse tehtyä 90%
Ostettua 10%
Teetätettyä 0%

Foorumi Ö:
Itse tehtyä 60%
Ostettua  40%
Teetätettyä 0%

Ja kyse oli nyt kilpailipuvuista. Minusta viimeisimmässä oli ajatus ehdottomasti mukavin, koska tuo 60% määrä tuli siitä, että puku on tehty suurimmaksi osaksi (yli puoleksi) itse. Tämä alentaa kynnystä aloittelijoilla osallistua kilpailuihin, koska harva aloittelija (ainakaan nuori) osaa tehdä puvun alusta loppuun yksin ja yleensä käyttää aina jostain suunnasta apua. Yleensä äidiltä. Mutta siinä vaiheessa, jos lähdetään kisaamaan oikeasti kovissa kilpailuissa, niin tällöin kyseinen prosentti on kyllä omasta mielestäni jo hukassa.

Kaikilla foorumeilla oli kumminkin sama, että teetätettyä ei valtavirrassa hyväksytty. Valmiiksi ostettua tuotetta - esimerkiksi paitaa, kenkiä koruja - kyllä hyväksyttiin, mutta jos mentiin siihen, että viedään kankaat ompelijalle ja pyydetään häntä tekemään asuun vaikka housut, kiellettiin täysin. Itse olen kyllä samoilla linjoilla, koska silloin palkinto pitäisi mennä myös ky. osa-alueen tekijälle. Tietysti minusta on upeaa, että voit tehdä tyttö/poikakaverille/äidille/pikkusiskolle/koiralle puvun ja tyrkätä kisaan sinun luomuksenasi. Jos itsellä on suunnaton lavakammo ja kaverilla peukalo keskellä kämmentä, miksi eivät he voisi yhdistää voimiaan tällä tavalla?

kuvan nappasi Deidara
Omissa asuissani olen usein ostanut valmiita tuotteita, joita olen sitten muokkaillut. Mm. Pelonan puvussa ostin  paidan valmiina molempiin versioihin.
Ekassa versiossa - jonka tein 2010 Bakaan - oli käytetty vain yhtä ainoata paitaa. Olin ostanut H&M:ltä 1/3 paidan, jonka sitten muokkailin Pelonan paitaan sopivaksi.
Eli leikkasin paidasta napapaitaversion ja käytin leikatun kankaan leveneviin hihoihin. Painoin myös paitaan Pelonan pääkallon ja ompelin röyhelöt kiinni. Versiossa 2 lisäsin tottakai nuo samat asiat paitaan, mutta tällä kertaa tuhosin kaksi paitaa, jotta hihat olivat vielä leveämmät. (ja sain topattua näinollen myös rintavarustustani enemmän, mikä kyllä ei näkynyt kovin kauas)
Sukkahousut sitten ostin myös valmiina, eli en alkanut millään muotoa itse värjäilemään mustia raitoja sukkiksiin. Eli 100% valmiina ostettuna puvusta oli ehkä....10%? Mutta käytin hyväkseni valmiina ollutta paitaa.
Puvulla 1 kilpailin Bakacon 2010 tapahtumassa Hall cosplay - kisassa (en sijoittunut) ja puvulla 2 kilpailin Nekocon 2011 cosplaykisoissa. (en sijoittunut, mutta sain kunniamaininnan covergirl)

Malfoyssa sitten käytin oikeaa, silkkistäkravattia jonka värjäsin hopealla. Täysin valmiina ja muokkaamattomana käytin sitten kauluspaitaa, suoria housuja sekä kävelykenkiä. Paita oli äidiltäni, housut isältäni ja kengät omasta takaa. No, housuja tuli sen verran muokattua, että 180cm pitkän isäni jala eivät sopineet 157cm pituiselle pätkälle, niin katkoin lahkeet. Mutta muuten puku oli hyvinkin paljon valmiina oleva. Eli voisi sanoa, että 60-70% puvusta tuli valmiina. Kravatin vain värjäsin, samoin vanhan larppiin tehdyn taikasauvan ja samaan larppiin tehdyn kaavun muokkasin uuteen uskoon.
Tällä puvulla en kyllä kilpaillut, eikä ollut aikeissakaan. Puku oli tehty ihan täysin crossplay-kokeilua varten, enkä halunnut käyttää kovin paljoa rahaa. Tosin, en kyllä halua käyttää yleensäkään kovin paljoa rahaa yhtään mihinkään. Ihme juttu, silti sitä kuluu enemmän kuin tilille palkkapäivänä tulee...


Ensimmäisessä cosplaypuvussani ikinä - randon cyborg 009 ja myöhemmnin Francoise Arnol - valmiina olikin huivi sekä saappaat ja vyö. Huivista jouduin katkomaan ja huonosti ompelemaan piiloon hapsut, joita huivin kummassakin päässä oli. Vyö oli sitten isän kaapista viety ja saappaat olivat perua siltä ajalta, kun vielä ratsastin.
Aika yllättävää itse asiassa, koska olisi voinut olettaa, että eka cosplay olisi kokonaan melkeinpä kaapista kasattu. Mutta tosin, paita on melkeinpä kokonaan äidin käsialaa ja itse ähelsin housut äidin avustuksella. Ja jälki on kyllä sen mukaistakin.

Muissa puvuissani sitten ei olekaan valmiina olleita tuotteita ollut muuta kuin peruukit ja kengät (ja osissa vielä shoecover päällä) Pakko sanoa, että jos on löytynyt joku pienikin osa valmiina - esimerkiksi vyö - niin omalla kohdalla olen kyllä olult hyvinikin iloinen ja jos hinta on ollut sopiva, niin mukaan pukuun olen sen ottanut.

Itse ehkä kannattaisin noista kolmesta vaihtoehdosta foorumi X:n linjaa, jossa itsetehtyä pitää olla väh. 70% ja ostettua max. 30%. Ehkä oma mielipiteeni johtuu siitä, että olen laiska, myönnettäköön. Jos puhutaan isommista kilpailuista, niin sitten kyllä muutan mielipidettäni, mutta näin suomen tasolla kehtaisin omana mielipiteenäni lainata foorumi X:n yleistä mielipidettä.
Jos miettii, että hankkii housupukuun valmiina jo kengät ja esimerkiksi juurikin tuon vyön, niin siinä alkaa jo olemaan melkeinpä tuo 30% täynnä.

Kerran juttelin erään elitistin kanssa pidempäänkin tästä aiheesta. Hän kertoi, kuinka itse tekee kaiken alusta loppuun, mieluiten jopa ostaa peruukkejakin niin, että ompelee itse peruukkiin lisää kuituja / ostaa kuidut ja peruukkiverkon erikseen ja ompelee ne kiinni. Eihän siinä jos jaksaa - itsellä ei riitä kärsivällisyys muuhun kuin peruukin tuuhentamiseen kyseisellä keinolla. Kyseinen cosplayaaja myös mieluiten itse teki kengät alusta alkaen itse (puupohjalliset ja siiutä päällystämään) sekä metalliosat, vyöt yms.

Minusta on upeaa, jos joillakin on oikeasti intoa tehdä kaikki alusta loppuun itse, sehän on hienoa. Ja kaikkein hienointa vielä se, että on mahdollisuus siihen. Itselläni mm. ei ole mahdollisuutta tehdä mitään metallista, joka vaatii sen enempää muokkausta kuin sahaamisen rautasahalla. En pysty takomaan, kaivertamaan tai tekemään reikiä. Esimerkiksi Naruton huivin metalliosa on mahdotonta tehdä yksin. Voin kyllä leikata muotoon sopivan metallinpalan, mutta kaiverrus tuottaa hankaluuksia. Mutta jos vain olisi mahdollisuus, tekisin varmasti tuonkin alusta alkaen itse. Tai ainakin yrittäisin.

Mitä mieltä tähän on tämän kirjoituksen lukiat? Ajatuksia, mielipiteitä? Kuinka paljon saa olla valmiina ja oletko mahdollisesti käyttänyt valmiina olevia tuotteita omassa cosplayasussasi?

1 kommentti:

 1. Olen kyllä kanssasi aikalailla samaa mieltä. Itse olen Edward pukuuni ostanut housut valmiina vain. Topin, viitan ja automailin olen tehnyt alusta alkaen itse kavereiden kanssa ja kengät olivat vanhat, mutta muokkasin leikkaamalla niihin uudet varret ja kiinnittämällä rautarenkaat. Sama peruukissa. Tilasin pitkän vaalean peruukin, mutta muokkasin sen täysin erinlaiseksi. Vyössä käytin nahkaa ja vanhan vyön, jotka yhdistin ja muokkasin Edwardin vyöksi. Eli Edward puvustani prosentit ovat;
  Itsetehty: 30%
  Teetätetty/Itsetehty(Kaverienkanssa): 30%
  Ostettu: (käyttövalmiiksi): 10%
  Ostettu: (Muokattu): 30%

  Ja tällä puvulla olen myös voittanut kunniamaininnan ystävieni kanssa, joiden kanssa puvut olemme tehneetkin. :) Mutta muokkailen Edwardia jatkuvasti paremmaksi ja itsenäisesti nykyisin.

  VastaaPoista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.