perjantai 26. heinäkuuta 2013

Länsimaalainen cosplay: hell no!

Internetin ihmeelliseen maailmaan palattuani (tultuani takaisin vakituiselle työpaikalle) päädyin taas selailemaan internetin ihmeellistä maailmaa sekä ulkomaalaisia cosplaysivustoja. Pienten eksymisten kautta päädyin sitten sivustolle, joka ei käsitellyt kokonaisuudessaan cosplayta, ainoastaan yhtenä osa-alueena. Ja sieltä bongasin topicin: What doy you think about western cosplayers?

Lähdin kiinnostuneena selailemaan mitä porukka ajatteli meistä. Alussa oli ihan yleistä mietiskelyä miksi se ei sopisi ja länsimaalainen tarkoitti joillekin automaattisesti amerikkalaista. Joidenkin mielestä se oli ok, mutta aasialainen oli heidän silmiin se ainut ja oikea. Sitten tulikin näitä, joiden mielestä länsimaalaisten pitäisi lopettaa mokoma, koska se ei meille kuulu. Mitä ihmettä? Miksi ei? Harrastushan on lähtöisin amerikan scifiporukoilta, jotka pukuja tapahtumiinm alkoivat tehdä.

Tästä oli foorumilla sitten yllättäen syntynyt kiivas keskustelu, missä oli kannanottoja kummaltakin puolelta. Jonkun mielestä länsimaalaiset olivat vieneet cosplayn aasialaisilta ja näyttivät naurettavilta puvuissa "joita ei ole suunniteltu länsimaalaiselle vartalolle." En tiedä tarkoittiko hän sitten ihmisiä, jotka ahtautuivat XL koossaan aasiasta ostettuun XS kokoiseen Sailor Moon asuihin, vai yleisesti myös pukuja joita cosplayaajat tekivät itse.

''Some of them are good... But usually people are just too lazy to even make good looking cosplay,''
''i hate it cz westerns are fat ''
 ''It is japanese thing why they stolen it?''

Minulle tämätuli hieman yllätyksenä. Ymmärrän kyllä jos amerikkalaiset yhdistetään kaikkiin länsimaalaisiin ja helposti amerikka yhdistetään liikalihavuuteen, mutta siitä huolimatta. Kyllähän noita upeita ja huonoja löytyy niin länsimaista kuin aasiastakin - länsimaissa vain nähdään ehkä enemmän vaivaa puvun itse tekemiseen kuin suoraan ostamiseen. Ainakin meillä suomessa.

Onko teille muille tullut vastaan vastaavanlaista?

5 kommenttia:

 1. Itse olen törmännyt vastaavaan lähinnä kuvalaudoilla ja siellä nyt on vaikea tietää kuka puhuu totta ja kuka ei. Useimmat vakavissaan puhuvat kyseisen kannan edustajat ovat yleensä nimenomaan niitä, joiden mielestä länsimaalainen cosplay = amerikkalaisten fanien tekemät "vitsicosplayt" kuten karvaiset mies-Sakurat. Sitten ovat tietysti ne joiden mielestä cosplayhin pitäisi asettaa kokorajoitus ja mitä enemmän 2D:n oloinen sen parempi, mutta näitä tyyppejä on lähes mahdotonta ottaa tosissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin mahdollista, että tuo on ollut joku vastaava saitti. Ei omalle kohdalle ollut tuttu, tosin kyllä ne trollit ja hatersit aina paikalle löytää.

   Poista
 2. Uutta tietoa minullekin, vaikka olen harrastusta seurannut jo useamman vuoden. \o Vakka Anonyymit 1 ja 2 sattuivatkin asiasta tietämään etukäteen, niin ei se tarkoita, että KAIKKI tietävät. Lisäksi tämä kirjoitus avaa kivasti mahdollisuuden pohdinnoille ja omalle mielipiteelle asian tiimoilta. :3

  Millähän perusteilla näiden ihmisten mielestä japsit sopivat cossiin paremmin, kuin länsimaalaiset..? Aika monet hahmot sopivat kuitenkin selkeästi paremmin "vaaleaihoisille ja isotissisille / miesten tapauksessa lihaksikkaille" länsimaalaisille, kuin pienikokoisille japanilaisille. Ja ainakin sen verran mitä olen Japanissa seurannut harrastusta, niin puvut ovat lähes poikkeuksetta ostopukuja. Peruukkiakaan vaivaudutaan harvemmin ostamaan, kunhan vaan saa pukea sen mekon, jota sarjan X päähenkilö käyttää. Yleensä olen japanilaisten puolella, mutta täytyy sanoa, että länsimaalaiset cossaavat tyylikkäämmin ja vaivaa nähden!

  VastaaPoista
 3. Mä olen kuullut tästä aikasemmin ja hämmästellyt suuresti. Siis kun katsoo animea ja manga-hahmoja, niin nehän ovat aika länsimaistyylisiä ulkonäöltään. Eikös juuri silloin länsimaalaisten perunasäkkikroppien pitäisi niitä cossata? Ja no, itämaalaisten on helppo sanoa länsimaalaisia lihaviksi, koska heidän ruumiinrakenteensa on pieni ja siro. Heistä länsimaalaiset langanlaihat mallit ovat lihavia.
  Samaa linjaa siis Tsuyamin kanssa tässä.

  VastaaPoista
 4. tuli sellanen täh?- olo... Ja siitä perukki asiasta, et aasialaisten mielestä se on väärin, jollakin tavalla. Siksi niillä ei ole yleensä peruukkeja. Amerikkalaisten mielestä on taas väärin muokata omaa ihonväriä cossin takia, koska tummat orjat. Molemmissa on omat puutteensa, mutta molemmista tulee myös hienoja tuloksia, jotka innostavat cosplayn aloittamisen. Olen siis puolueeton tässä keskustelussa.

  Ja mä en seuraa sceneä, joten olin nyt se tietämätön, mutta nyt opin.

  VastaaPoista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.