perjantai 16. marraskuuta 2012

Naamioitusmiskielto (spekulaatio)Batmanin ensi-illassa heinäkuussa 2012 ilmestynyt ampuja oli pukeutunut leffan teeman mukaisesti Jokeriksi – mikäli huhupuheita on uskominen. Lehdistä kumminkin löytyi vain tieto, että ampujan hiukset olivat värjätty punaisiksi. Poliisikuulustelussa ampuja oli väittänyt olevansa Jokeri.

Jotkut ovat varmaan kuulleet asian tiimoilta huhuja, että naamioitumiskieltoa on alettu ainakin jenkeissä miettimään uudelleen – ja joidenkin huhujen mukaan myös suomessa. Ainakaan googlettamalla en onnistunut itse löytämään mitään juttuja viitaten siihen, että suomessa kyseistä lakia aiottaisiin muuttaa. Muutenkin suomessa laki naamioitumisesta menee seuraavasti:

17 luku
Rikoksista yleistä järjestystä vastaan
13 a §
Laiton naamioituminen

Joka yleisellä paikalla järjestettävän yleisen kokouksen tai yleisötilaisuuden yhteydessä taikka muussa yleisön kokoontumisessa yleisellä paikalla esiintyy tunnistamattomaksi naamioituneena ilmeisenä tarkoituksenaan ryhtyä käyttämään henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai vahingoittamaan omaisuutta, on tuomittava laittomasta naamioitumisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Eli mitään epäselvyyttä asiassa ei ole. En tiedä, miten tämä ylipäätään tuli minulle yllättäen mieleen, mutta tuli joka tapauksessa.

Ammuskelija on yhdistetty hyvin vahvasti jenkeissä pukeutumista harrastaviin tahoihin ja etenkin comic coniin, josta mm. suomalaisessa iltalehdessä oleva kuva Jokericosplaysta on napattu. Ampuja siis lukeutuu näihin harrastajiin, jotka pukeutuvat rooliasuihin ja kiertelevät kyseisiä tapahtumia.

Jos vähän googlettaa ulkomaalaisia sivustoja, näkee monilla keskustelupalstoilla huolta ja mustamaalaamista harrastajia kohtaan. Myös cosplayaajia. (en itse siis laske cosplayaajia ja esimerkiksi ropeconiin pukuja tekeviä harrastajia samaan kastiin) Osa oli sitä mieltä, että naamioitumista pitäisi rajoittaa ja olisi vain ajan kysymys, milloin vastaavanlaisessa tapahtumassa joku napsahtaa ja alkaa ammuskella ihmisiä täysin anonyymisti.

Tottakai tällainen on mahdollista, mutta minusta ajatus on aika absurdi. Kumminkin lehdistä olemme saaneet lukea jos jonkinlaisia tarinoita siitä, missä paikoissa ihmiset ovat päättäneet alkaa massateurastusta aloittamaan. On kouluja, kirkkoja, sairaaloita, ruokakauppoja, toreja ja ties mitä. Tottakai joku con-tapahtuma voisi olla seuraava, mutta miten se eroaisi sen enempää noista muistakaan paikoista? Kouluthan tässä näyttäisivät olevan tällä hetkellä kaikkein suosituimpia, jopa täällä suomessa. Omassakin ammattikoulussa jossa opiskelin, kävi minun aikanani poliisin pommiryhmä tutkimassa rakennuksen ja saimme tämän takia pitää päivän vapaata.

Kumminkin jäin miettimään, että mitä jos jossain vaiheessa tulevaisuutta nämä nettikeskustelijoiden toivomat lait menisivät läpi? Joiden mukana olisi tämä naamioitumisen kieltäminen kokonaan julkisilla paikoilla. Tämähän tappaisi cosplaykulttuurin kokonaan. Koulu, urheilukeskus, kauppakeskus, puisto, konserttisali… kaikki ovat julkisia paikkoja. Harrastusta pystyisi käytännössä jatkamaan ainoastaan yksityisissä tiloissa. Vaikka koulu vuokrataan yksityisen tapahtuman / henkilön käyttöön, on se joka tapauksessa edelleen julkinen paikka ja näin ollen laki yltäisi sinne. Pitäisikö kaikki osallistujat merkata, jotta pahimman tapahtuessa voisi sanoa, että juuri tuon fursuitin takana on ollut henkilö nimeltä Mikko Mallikas?

Cosplayta saisi harrastaa omassa pihapiirissä, omassa kotona turvallisesti pois ihmisvilinästä. Alkaisiko tällöin tulla cosplaybileitä, joihin kutsuttaisiin kavereita puvut päällä pitämään hauskaa? Tosin eihän se ajaisi joka tapauksessa samaa asiaa kuin con-tapahtuma. Harvalla taitaisi olla niin suurta taloa ai niin laajaa kaveripiiriä, että saisi pidettyä kisoja, paneeleita, pajoja ja myyntipöytiä.

Laki tulisi totta kai olemaan hyvin hankala toteuttaa, koska viivan vetäminen siihen mikä on naamioitumista, on hankalaa. Esimerkiksi jouluna liikkuvat joulupukit ovat naamioituneet, joten he rikkoisivat lakia lähtiessään pukkikeikalle. Mutta eipä taitaisi olla ensimmäinen laki maailmassa, mikä vaikuttaisi olevan hieman hölmö.

Tällaista lakia ei ole siis tulossa toistaiseksi edes jenkkeihin, mutta keskustelua on käyty netissä ja kantautui minunkin korviini. Jäin vain sitten itse spekuloimaan omissa pienissä aivoissani, miten ajatus oikeasti toimisi. (huonosti)

PS. Juttelin tässä muutaman vartijakaverini kanssa, ja tuosta koulusta ei ollakaan enää varmoja. Se on julkinen rakennus ollessaan auki, mutta yksityinen alue ollessaan kiinni. Mutta yksityinen alue taas tulisi olla aidattu… joten hankalaa. Tai siis näin tämä menee vartioiden puolella, jonka takia oikeudessa vatvotaan näitä tapauksia liiallisuuksiin. Uskoisin, että yksityishenkilöille asia ei ole niin vaikeaselitteinen.

2 kommenttia:

  1. Miten niin joulupukki on naamioitunut?

    Ei vaan, fiksuja ajauksia ja herätti kyllä pohdintaa omallakin kohdalla. Ollaan varmaan tässä vaiheessa kyllä vielä aika kaukana tommoisen lain toimeenpanemisesta, mutta pelottava mahdollisuus on toki olemassa! :s

    VastaaPoista
  2. Kannattaa huomioida lakiesityksen kohta "..ilmeisenä tarkoituksenaan ryhtyä käyttämään henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai vahingoittamaan omaisuutta..", joka kumoaa kirjoituksesi lähes kokonaan. Ainakaan täällä päin cosplayaajat ja joulupukit eivät vahingoita ihmisiä tai irtaimistoa.

    Alkuperäiseen lakiesitykseen kuuluu myös kohta "Laittomana naamioitumisena ei kuitenkaan pidettäisi naamioituneena esiintymistä, jos sen tarkoituksena on suojautua säältä tai osallistua karnevaaliin tai muuhun vastaavaan yleisötilaisuuteen tai siihen on uskonnollinen tai jokin muu hyväksyttävä syy.", joka vielä erikseen sallii joulupukkien ja cosplayaajien toimet jatkossakin.

    VastaaPoista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.