maanantai 17. syyskuuta 2012

Conia kasaamassa 2


Sivut on päivitetty, myyjiä on hankittu lisää, osille on soiteltu perään, mainoksia on kasattu, viilattu ja muokattu, ohjelmia on hankittu lisää, palautteita otettu vastaan, seulottu ja infottu eteenpäin, taidekuja on avattu… Mitä kaikkea on tekemättä?

Vaikka Katsu tuleekin olemaan pieni con verrattuna Traconiin tai Desuun, on tässä yllättävän iso työ.  Minulle tulee sähköposteja niin conin myyjiltä, taidekujalaisilta, cosplay kilpailijoilta, iltabilehenkilöiltä, järjestyksenvalvojilta, ohjelmanvetäjiltä, sponsoreilta, työvoimalta, pajanpitäjiltä kuin myös totta kai pialta ja forumin päädyltä. Katselenkin sähköpostiani useamman kerran päivässä varmistaakseni, ettei mitään tärkeä mene ohi. Joissakin sähköposteissa lukee ”toivomme vastausta pikaisesti” tai käskevämmin ”asap”, jolloin naputtelen N8llani vastauksen mahdollisimman nopeasti. Englannin kieli ei tuppaa minulla taipumaan kännykän välityksellä. ”Can you send me more information” muuttuu kännykkäni mielestä muotoon ”candy your’s me no recommend.” Ja eikun kirjoittamaan mailia alusta.

Ilmoittelen myös tasaisin väliajoin internetin ihmeellisessä maailmassa Katsun uusista kuulumisista. Palautteita tulee niin henkilökohtaiseen sähköpostiini, foorumien postilaatikkoihin kuin facebookin inboxiinkin. Seulon palautteita läpi poistaen turhat ja säästäen ne, joista oli oikeasti hyötyä. Mitkään ”Jes ihanaa!” tai ”olette idiootteja, con ei ikinä onnistu!” – viestit eivät jää talteen, vaikka ensimmäiset mieltä lämmittävätkin. Rakentavat palautteet on taas säilötty siihen asti, kunnes olemme ne yhdessä Pian kanssa käyneet läpi ja tehneet päätöksen, miten palautteen kanssa etenemme. Olen itse asiassa hyvinkin hämmästynyt, miten paljon hienoja ajatuksia täysin noviiseilta conittajilta oikein tulee. Osa nimittäin on ilmoittanut, etteivät he omien sanojensa mukaan tiedä mitään conin järjestämisestä, mutta idea x olisi hyvä toteuttaa. Onko conikansa varttunut, jotta pystyy vaatimaan jo jonkinlaista tasoa, vai onko suurentunut conitarjonta tehnyt kävijöille sen, että osataan vaatia? En osaa tähän vastata, mutta minusta on hieno nähdä, että ihmiset vaativat, pyytävät ja ehdottavat asioita, joita ovat huomanneet puuttuvan muissa coneissa.

Katsudocon on monellakin tapaa erikoinen con. Ensinnäkin Katsu on ensimmäinen Jyväskylän oma con-tapahtuma. Jyväskylässä on aiemminkin pidetty Animecon sekä Finncon tapahtumia, mutta nämä ovat olleet kiertäviä tapahtumia, eivätkä siis millään lailla kytköksissä Jyväskylään. Conit ovat tulleet ja menneet vuosien mukaan. Katsudocon on nyt ensimmäinen Jyväskylään kytköksissä oleva con, sillä pääpaikka on aivan Jyväskylän keskustassa ja tilojensa puolesta hyvinkin tärkeä osa conia.

Siitä päästäänkin syyhyn numero kaksi. Tilat. Katsudocon on ensimmäinen suomessa – ellei koko maailmassa – järjestettävä con tapahtuma, joka pidetään kauppakeskuksessa keskuksen ollessa auki tavallisille kuluttajille. Tämä rinnakkaisasettelu on aiheuttanut harrastajien jakaantumisen puolestapuhujiin ja vastaan puhujiin.  Aiempaa kokemuspohjaa vastaavasta ei ole, joten kukaan ei voi varmaksi sanoa, millaiseksi fiaskoksi tai onnistumiseksi con muodostuu. Mielipiteitä jaetaan kyllä mielellään netissä ja askartelupuodin kassalla, mutta kellään ei ole näyttää aiempaa kokemusta, että con menee samalla kaavalla, kuin joku muu samalla kaavalla tehty tapahtuma vuonna x. Raaka tosiasiahan on, että jos con tulee jostain syystä odottamaan kaikki odotukset ja muodostuu menestykseksi, aletaan ideaa matkia myös muualla. Tämä on huomattu useissa tapahtumissa, ei pelkästään con skenessä. 

Kolmanneksi muodostuu sitten Katsun pieni järjestäjäporukka. Isoimpia asioita tapahtumassa pyörittää vain kaksi ihmistä ja pienempiä vastuualueita ei juurikaan ole jaettu kellekään muulle. Cosplaykisa on poikkeus, jonka vastuu on annettu kahden koplan ulkopuolelle. Moni coninjärjestäjä / conissa töissä ollut ihminen tietää, että raha on se, joka conia pyörittää. Pienet conit sekä ensimmäistä vuottaan pyristelevät conit jäävät yleensä paitsi tuosta rahavirrasta. Rahaa ei siis käytössä juurikaan ole, joka karsii järjestäjiä pois conilta aika turkasen paljon. Rannekkeitakaan kun ei voida jakaa palkkioksi kuin muutamalle. Niin myyjät, ohjelmanvetäjät kuin kävijätkin karttavat ensimmäisen vuoden coneja. ”Ne eivät ole vielä kypsiä, kokemusta ei juuri ole, mitä olisi tarjottavaa.” Tottakai ensimmäistä kertaa järjestettävät conit eivät voi kilpailla useita vuosia pyörineiden conien rinnalla, mutta tosiasia on, että jokainen con on joskus aloittanut ensimmäisen vuoden conina. Ensi vuonna tämä tulee olemaan jo paljon helpompaa. Kun värväämme myyjiä ja he kysyvät: ”Onko con ollut aiemmin?” voimme vastata: Kyllä on ollut! Kun ohjelmanvetäjät kysyvät, onko con ensikertalainen voimme todeta: Ei, ei ole!

Ja vastaus hiljaa esitettyyn kysymykseen: kyllä, conin on tarkoitus jäädä elämään Jyväskylään tämän vuoden jälkeen.
Ja vastaus toiseen, netissä liikkuneeseen huhuun: Kosuconia ei enää ole. Allekirjoittanut on haaveillut kyseisen conin järjestämisestä Jyväskylään ja näinhän siinä sitten tapahtui. Kosucon muutti vain nimensä Katsudoconiksi.

Koska päätin nyt tehdä päivityksen siitä, miten paljon Katsuun on nyt uppoutunut aikaa, hermoja sekä sielunrippeitä, voisin samalla vastata omalta osaltani pariin eniten kysyttyyn kysymykseen:

Onko kauppakeskus auki normaaleille asiakkaille conin aikana?
Kyllä on. Tarkoitus on saada mukaan mahdollisimman monia uusia harrastajia ja tällä tavoin se on mahdollista. He saavat tutustua harrastukseen ilmaiseksi.

Ettekö pelkää kiusaamista?
Joka päivä, töissäkin voi tulla työpaikkakiusatuksi – taas. Mutta en pelkää sitä, että Forumin tavalliset asiakkaat alkaisivat kiusata conikävijöitä. Miksi alkaisivat? Katsudocon ei kerää varmastikaan läheskään niin paljon kävijöitä kuin muotipäivät, Antti Tuisku saati Nesterallit. Näidenkään aikana järjestyshäiriöitä ei ollut, joten en usko, että conin aikana niitä tulee olemaan, vaikka kävijöiden keski-ikä onkin aiempia tapahtumia nuorempi. Forumilla on myös conin aikana toiminnassa pätevät järjestyslainalaiset järjestyksenvalvojat jotka tulevat puuttumaan järjestyshäiriöihin, joihin myös kiusaaminen kuuluu. 

Miten rajaatte Forumin rannekkeiden ostajien ja ostamattomien kesken? Onko ovilla vänkärit tarkistamassa lippuja?
Ei, ei ole. Forum on avoinna kaikille asiakkaille, olivat he kauppakeskuksen asiakkaita tai conin kävijöitä. Tapahtuma on itsessään ilmainen kaikille ja sisään pääsee ilman ranneketta. Ohjelmat ovat myös ilmaisia asiakkaille ja kaikki saavat katsella ohjelmia ilmaiseksi. Emme mene liimaamaan lappuja niiden kävijöiden silmille, joilla ei ranneketta ole ja he katsovat esimerkiksi lavalla esiintyviä cosplay kilpailijoita. Ohjelmiin osallistuminen sitten on maksullista ja vaatii rannekkeen tai erikseen ostetun, 5€ arvoisen kertalipun. Esimerkiksi kalligrafiapajaan osallistuminen vaatii rannekkeen tai lipun, samoin cosplaykilpailuihin (ennakko ja hall) osallistuminen vaatii rannekkeen.  Taidamme olla siis toistaiseksi suomen ainut con, jonka sisäänpääsy on ilmainen.

Ovatko iltabileet sallittu kaiken ikäisille? Onko siellä edes musiikkia?
Iltabileet ovat sallittu kaiken ikäisille, mutta bileissä on myös K-18 anniskelualue. K-18 alue on rajattu ja sille puolelle pääsevät vain ja ainoastaan paperilliset, 18 vuotta täyttäneet henkilöt. Muuten iltabilealue on tarkoitettu kaiken ikäisille ja olemme rajanneet vielä erikseen hengailu alueen jossa voi istua ja alueen, jolla voi tanssia tai vaikka heittää kuperkeikkaa jos mieli tekee. Musiikkia paikan päällä tulee olemaan ja paikalle on hankittu oma DJ soittamaan k-poppia/rokkia. Toinen DJmme varmistuu myös lähiaikoina, jolloin ilmoitamme heidät Katsun nettisivuilla.

Mitä myyjiä Katsussa tulee olemaan?
Myyjät julkistetaan myös lähiaikoina. Deadline myyjille päättyy pian ja tällöin julkistamme kaikki myyjät, joita coniimme on tulossa myyntipöydille myymään. Katsun omilta FB:n sivuilta voi kyllä jo käydä mainostajien kommenteista päättelemässä, ketä on mahdollisesti tulossa jo myymään coniin.

Tässä samalla kirjoitellessani istun tälläkin hetkellä töissä vahtien kameroita ja katsoen, ettei editseni livahda ketään henkilöä, joka ei saisi astua tälle pyhälle maalle ilman kulkulupaa. Samalla kumminkin laittelen maileja Katsusta eteepäin, päivittelen kotisivuja ja luon mainoksia (jotka muuten joudun tekemään uudelleen pienen virheen vuoksi.) Piristeenä tämän kaiken keskellä on se, että joltakulta conittajalta tulee maili. Mailin sisältönä on kiitos siitä, että con järjestetään ja pieni neuvo, jolla conia voidaan rakentaa hieman paremmaksi. Kiitos näistä maileista ja palautteista heille, jotka niitä ovat laittaneet. Ne oikeasti piristävät päivää ja saavat minut uskomaan, että con on tervetullut Jyväskylään ja vaivannäkömme ei ole turha.


3 kommenttia:

 1. "Taidamme olla siis toistaiseksi suomen ainut con, jonka sisäänpääsy on ilmainen."

  Ette kuulkaas ole. :)

  Ja Finncon ja Animecon ovat todellaKIN olleet kytköksissä Jyväskylään. Vain nimi kiertää - itse tapahtumat ovat olleet jyväskyläläisten itsensä järjestämiä.

  Erittäin hyvä, että lähdette toteuttamaan kauppakeskus-conia, se tuo harrasteelle näkyvyyttä. Mitä enemmän otatte yhteyttä aiempien conien toteuttajiin ja kyselette heiltä, miten maa suomalaisella con-kentällä makaa, sitä paremmin myös Katsudocon otetaan tekijäpuolella vastaan. On loistava asia, että saatte aktivoitua uusia tekijöitä, mutta olisi hyvä, ettei heille jäisi asioista sellaisia vääriä käsityksiä, jotka estävät heidän aktivoitumistaan myös muiden conien tekemiseen osallistumisen suhteen. Hyvä idea voisi olla myös se, että jompikumpi aktiiveista pääsisi osallistumaan Helsingin Conconiin 27.10.

  Ps. Voisiko Finnconia ja Animeconiakin kunnioittaa sen verran, että ne sentään noin ninq itsenäisinä tapahtumina ja erisniminä kirjoitettaisiin isolla kirjaimella?

  VastaaPoista
 2. Pahoittelen kirjoittamani aiheuttamaa mielipahaa, mutta toistaiseksi en ole havainnut, että mikään muu con tarjoaisi ilmaista sisäänpääsyä. Tosin pikaisella googlaamisella löysin Shiroconin, joka tarjosi saman edun. Pahoittelen siis tätä.

  Vaihdoin myös Animeconin sekä Finnconin nimet alkamaan isolla kirjaimella. Silti en kirjoita kanssani samaa asiaa siitä, että Anime-tai Finncon olisi kytköksissä Jyväskylään. Järjestäjäporukka on kyllä pääsääntöisesti ollut Jyväskyläläistä, mutta itse pidän kytkös-sanaa tässä merkityksenä siitä, että con on pelkästään paikkakuntalainen, ei kiertävä con. Esimerkkinä myös Chibicon - en osaa kytkeä kyseistä conia mihinkään kaupunkiin, koska con on nimellisesti kiertävä useassa kaupungissa. Kumminkin Desucon, Tracon ja Bakacon taas esimerkiksi osataan heti harrastajien keskuudessa yhdistää tiettyihin kaupunkeihin. Tätä pidän itse kytköksenä.

  Itse olen myös ottanut yhteyttä pariin aikaisempien vuosien con-järjesjäjiin, jotka ovat olleet alun perin auttamassa minua oman conin - Kosupureconin - kanssa. Kävin tiheään mailinvaihtoa ja kävinpä yhden kanssa jopa kahvilla juttelemassa aiheesta conin kasaaminen. Kumminkin coneilla on paljon erilaisia tapoja järjestää tapahtuma, vaikka kaikki ovatkin samaan harrastukseen pohjautuvia. Toinen pääjärjestäjä haluaa tehdä kaiken yksin, kun toinen taas kasaa itselleen paljon avustajia ympärilleen ja jakaa mielellään vastuuta muille. Olemme siis olleet yhteydessä myös pariin muuhun coniin - emme ole siis täysin yksin uuden conimme kanssa.

  Minut on kutsuttu jo useampana vuonna kyseiseen tapahtumaan, mutta kuten edellisvuonnakin, joudun nytkin kieltäytymään kohteliaasti. Syynä ovat henkilökohtaiset asiat jotka katson ehkä tarpeellisiksi kertoa tässä blogissa aikanaan. Toinen osapuoli tämän conin järjestäjästä taas on yksityisyrittäjä joka tekee viikonloppuvuoroja, joten hänkään ei taida ikävä kyllä pystyä irtautumaan kyseiseen tapahtumaan. Varmaksi en tietenkään voi sanoa kuin omalta osaltani.

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksesta - ihmiset ymmärtävät sanat niin eri tavalla. Esimerkiksi Jyväskylässä järjestetty Finncon on skenen ihmisille takuuvarmasti jyväskyläläinen con - en oikein ymmärrä, mitä muuta se voisi olla, kun kaupunki kuitenkin tuo tapahtumaan aina samanlaisen, kaupunkispesifin leiman ja järjestäjätkin ovat olleet paikallisia. Mutta nämä ovat mielipidekysymyksiä.

  Puhtaasti animeyms.skenen tapahtumista ainakin Kikucon on pääsymaksuton. Muitakin löytynee. Eri kokoisia sisäänpääsyttömaksuttomia ei ainoastaan tai ei lainkaan japanilaisen populaarikulttuurin harrastajille suunnattuja coneja on sitten tietenkin niitäkin.

  Ikävä, ettet pääse conconiin. Seuraavan suhteen toivottavasti sitten parempi onni. :)

  VastaaPoista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.