perjantai 9. huhtikuuta 2010

Peruukit peruukit

Mistä niitä löytyy?

Peruukkien löytäminen voi tuottaa joskus päänvaivaa varsinkin aloitteleville cosplayaajille, mutta joskus myös enemmänkin cosplayta harrastaneelle.

Suomesta paikkoja löytyy vähemmän, mutta löytyy kumminkin.
Mm. Helsinkihän on suurimpia kaupunkeja (varmasti jokaiselle yllätys) joista noita peruukkiliikkeitä löytyy.

Mm. Helsingin alueella toimii liike Dimora, hiuspiste Tarja Sirén, Hiusexta Heinilä sekä tottakai tunnettu Punanaamio. (löytyy myös Turusta ja Tampereelta)

Jyväskylän alueella toimii taas Hairium sekä Hair Style joista molemmista löytyy peruukkeja sekä kuituja, mutta Jyväskylästä löytyy myös Aprilli (löytyy myös Helsingistä)

Turussa taas löytyy paljonkin naamiaispuoteja mm. Iinaction Oy, Punanaamio ja Pilailupuoti

Jos jatkamme näillä naamiaiskauppapuolilla (mistä voi löytyä muutakin kivaa) niin niitähän löytyy sitten niin netistä kuin kaupungeistakin:
Aprilli löytyy sivuilta http://www.aprilli.fi/
Punanaamio http://www.punanaamio.fi/
Pilailupuoti http://www.pilailupuoti.com/ (löytyy Kuusankoskelta, Helsingistä, Seinäjoelta, Raumalta, Oulusta, Turusta, Kuopiosta ja Rovaniemestä)
Alice of Sweden SUOMEKSI! http://www.aliceofsweden.fi/ (Ruotsissa Umeåssa)
Irtoparta http://www.irtoparta.fi/ (Viiala)
Naamiohuvit http://www.naamiohuvit.fi/ (Tampere)

Tottakai orjallisesti ei kannata pelkästään kaupoista katsella, sillä kirpputoreiltakin voi löytyä kunnon aarteita, samoin cosplayaiheisten keskustelufoorumien myyntipalstoilta. Mm. Huuto. netistä (http://www.huuto.net/) löytyy usein laadukkaitakin peruukkeja, tosin hinnat sitten ovat hyvinkin, hmm, suomalaisia.

Jos sitten olet enemmänkin pyörinyt netissä tai tilaillut paljolti, niin ulkomailta tilaaminen on aina vaihtoehto.
Ulkomailta tilattaessa kannattaa kirjautua PayPaliin (http://www.paypal.com/) sillä monet palveluntarjoajat vaativat nykyään maksua Paypalin kautta. PayPal on myös turvallinen tapa maksaa myös kuluttajalle, jolloin huijauksilta ja rikoksilta vältytään n. 50% tapauksista. Myös jos myyjä huijaa sinulta rahat lähettämättä tuotettasi, PayPal hoitaa rahat sinulle takaisin etkä jää tyhjätaskuksi tai kouraksi.
Ulkomailta ostaessa on ennen tarvittu omistaa luottokortti, mutta se on mennyttä aikaa. Nykyään pystyt tilaamaan ulkomailta myös Visa Electron - kortilla. (allekirjoittanut allekirjoittaa tämän tositteen)

Ulkomailta mm. Ebaysta löytyy usein kultakimpaleita (http://www.ebay.com/ löytyy myös suomenkielellä http://www.ebay.fi/) hakusanoilla wig, wigs, cosplay wig ja tottakai muunnoksillä mitä itse etsii, vaikka short blue wig. Myös isoimpien sarjojen peruukkeja saattaa löytyä suoraan. Mm. Final Fantasy wig tai Naruto.

Ulkomaisia cosplayperuukki sivustoja:
Cosplayhouse http://www.cosplayhouse.com/?gclid=CNKBiY6Y-aACFZEqDgodzxAsuA
Wholesales http://www.milanoo.com/wholesale
CosplayMagic http://www.cosplaymagic.com/
Cosprops http://www.cosprops.com/cosplay-wigs-c-5.html
Sakura wigs http://www.sakurawigs.com/
Cosplaywigs http://www.cosplaywigs.com/
Hello Cosplay http://www.hellocosplay.com/
CosplaySupplies http://www.cosplaysupplies.com/

Varoitus! Sivuilta löytyy myös kaikkea muuta kivaa krääsää, vaatteita, proppeja, animea, mangaa, figuureita yms... Varokaa siis ylitilauksia ettei tule nollatiliä yllättäen eteen.

Jos sitten haluaa enemmän laittaa rahaa / etsii enemmän luonnonomaisia peruukkeja. ulkomailta löytyy myös vaihtoehtoja tähänkin. Tietysti suomen hintaan verrattuna ulkomailta tilatessa tulee yleensä halvempaa myös postimaksuilla.

Simply wigs http://www.simplywigs.co.uk/
Mandeville http://www.mandeville-wigs.co.uk/
WigWorld http://www.wigworld.co.uk/
Natural Image wigs http://www.naturalimagewigs.co.uk/
Savvy sheitels http://savvysheitels.com/
Deanne went worth http://www.deannewentworth.com/
World of wigs http://www.worldofwigs.com/
The funky hair company http://www.thefunkyhaircompany.com/
Made in China http://www.made-in-china.com/
A New You Wigs http://www.anewyouwigs.com/
Directwigs http://www.direct-sites.co.uk/qualitywigscouk/

Joskus myös sitten käy niin, että tilattu peruukki ei olekaan ihan niin paksu kun on luultu tai peruukin muokkaus epäonnistuu / kiinnilaittamisessa tulee kaljuja kohtia / jotain muuta väriä pitäisi saada lisää niin kuituja tarvitsisi saada lisää peruukkiin.

Ensiksi kannattaa katsastaa liike, josta peruukin tilasit. Yleensä monissa kaupoissa löytyy peruukkiin sopivia irtokuituja jo valmiina, jotkut liikkeet sitten voivat tilata sopivaa värisävyä. Mutta jos liikkeessä ei irtokuituja löydy tai peruukki on sieltä kirpparilta ostettu niin kuituja pitää vain lähteä etsimään.

Liikkeistä kannattaa aina käydä kyselemässä (muista ottaa peruukki mukaan, kuva vääristää värejä ja oma muisti vielä enemmän!) sillä suurin osa myyjistä osaa hyvinkin ammattitaitoisesti auttaa ja neuvoa joko tilauksessa tai jopa kuitujen värjäyksessä.

Mutta pari nettiliikettä, joista ainakin suomessa kuituja löytyy:
Cybershop http://www.cybershop.fi/
Backstreet http://www.backstreet.fi/shop/
Morticia http://www.morticia.com/
Dark Star http://www.darkstar.fi/
Hairstore http://www.hairstore.fi/
Villikihara http://www.villikihara.fi/
Rastatukka http://www.rastatukka.net/
Kampaamotarvike http://www.kampaamotarvike.com/hiusten-pidentaminen/kuituhiukset.html

Miten peruukkeja muokataan?

Kuten aiemmin tuossa tulikin ilmi, niin yksi tapa on lisätä kuituja eli muokata peruukkien tuuheutta tai mahdollisesti kaljuutta.

Tuuheuden vähentäminen peruukissa onkin hieman helpompaa hommaa, kun kuituja pitää vain peruukista nyhtää irti (kannattaa käyttää tässä ihan ratkojaa, saksia ja omia näppäriä sormia, leikkaamalla tulee inhottavia siilikohtia jotka helposti näkyvät läpi) mahdollisimman huomaamattomasti. Tietenkään tätäkään ei kannata harrastaa yhdestä ja samasta kohdasta.

Kuitujen lisääminen tapahtuu sitten joko ompelemalla kuidut kiinni, liimaamalla tai silikonin kanssa räpeltäessä. Tässä vaiheessa kehottaisin kysymään apua joltakin kokeneemmalta cossaajalta jos ensimmäistä kertaa on kiinnittämässä peruukkiin kuituja, niin saa oikeasti ehkä hyvää jälkeäkin aikaan. Kuituja lisäämällä väärään kohtaan nimittäin voi pilata peruukin parissa silmän räpäyksessä.

Peruukin värjäykseen löytyy oiva tutorioaali Dis illusion cosplay sivuilta http://foggy-sky.net/disillusion/wigdye.html Kannatan myös että käytät värjäykseen ämpäriä / vastaavaa kertakäyttöastiaa, sillä väri tarttuu oikein hyvin kiinni mm. ammeeseen tai lavuaariin.

Tottakai sitten ihan normaali sakset, kampa ja kilo geeliä ja lakkaa on myös hyvä yhdistelmä, kun puhe on esimerkiksi vain otsatukan teosta.

Jos hiusten muokkaamista sitten muuten miettii, ponihäntää, nutturaa yms. niin englanninkielinen ohje kuvilla löytyy osoitteesta http://www.pettingzoowigs.com/tutorials.html
Itse silti kannatan ihan vaan normaalia kampausmallia esim. ponnarissa mitä tehdään myös normaaleihin hiuksiin.

Ohjeita yleensäkin peruukkeihin liittyen löytyy alan foorumeilta, suomesta Aniki.fi foorumilta cosplay-osiosta http://forums.aniki.fi/viewforum.php?f=57 sekä jonkin verran Sangatsumangalta (todella katoava prosenttiosuus tällä foorumilla) http://www.sangatsumanga.fi/

Ulkomailla sitten on enemmänkin valinnanvaraa, tässä pari:
Cosplay.com http://www.cosplay.com/forum.php
Cosplay Island http://www.cosplay.com/forum.php
Cosplay Today http://www.cosplaytoday.com/forum/
Pinoy Cosplay http://pinoycosplay.com/


Peruukkitarvikkeet ja peruukin hoito

Usealle cosplayperuukki on ensimmäinen peruukki ikinä. Silloin nousee yleensä kysymys, kuinka peruukkia hoidetaan ja mitä tarvikkeita peruukille tarvitaan?

Itse käytän peruukkiin Schwarzkopf gliss spray:ta , joka on kyllä aika

kallis hinnaltaan (6-9€ riippuen kaupasta) mutta ajaa sitten hyvin asiansa.Gliss on hiuksiin jätettävä hoitoaine, mutta ei samanlainen kuin kampaamoista ostettavat vastaavat tuotteet. Tätä ei suihkuteta pelkkiin latvoihin, vaan koko hiuksiin aina tuveen asti. N. 10cm etäisyydeltä pari suihkausta riittää.Gliss sisältää sen verran paljon silikoniuutetta, että se saa niin aitohiuksen kuin keinohiuksenkin näyttämään hyvinhoidetulta. Spray jättää hiuksen päälle ohuen silikonikerroksen joka saa hiukset hohtamaan, mutta ei huonolla, epäaidolla tavalla. Jos näin käy voit miettiä montako purkkia siihen peruukkiin oikein meni.Tällä aineella olen itse saanut solmussa olleet, kaappiin ilman suojapusseja tungetun peruukin sileäksi, jota muuten en onnistunut selvittämään. Myös hampuksi menneet peruukit jotka olin kaatopaikalle kuljettamassa oikenivat käyttökelpoisiksi tämän sprayn ansiosta. Eli vaikka hinnaltaan pullo on aika arvokas, niin ainakin tökötti toimii.Tietenkään hoitoainetta ei peruukille välttämättä tarvitse, jos peruukkia osaa oikein nätisti pitää. Silti kannattaa olla purkki varalta, jos huono hetki tapahtuukin.Joskus harvoin peruukkeja täytyy myös pestä, esimerkiksi kovan hikoilun jälkeen se olisi suositeltavaa jo ihan hygieniasyistä. Peruukkiverkkoon tarttuu kumminkin ihmisen päänahasta hilsettä, irtohiuksia ja rasvaa, joka sitten jää verkkoon muhinoimaan ja saattaa alkaa tuottamaan bakteerikantaa. Joidenkin urbaanilegendojen mukaan myös täitä, tiedä häntä pitääkö sittem paikkaansa.Osa peruukinomistajista suosittelee käytettäväksi hoitoainetta perutilateessa. Eli hoitoainetta käsiin ja peruukkia hankaamaan läpikotaisin. Pari minuuttia taukoa ja huuhtelu.

Osa taas suosii shampoota, jolla sitten peruukin pesee kuten omatkin hiuksensa. Tämä on täysin mielipidekysymys, kummin haluaa tehdä, kokeilemalla selviää kumpi on juuri parempi keino sinun peruukillesi. Itse henk. koht. pesen pidemmän peruukin aina shampoolla ja lyhyemmän hoitoaineella, jolloin tulos on omasta mielestäni hyvä. Joku toinen voi olla taas aivan eri mieltä asiasta.


Peruukin - kuten omienkin hiusten hoitoon - tarvitset tottakai harjan. Myös kampa on hyvä olla olemassa, niin saat tehtyä mm. jakauksen paremmin. Itse suosin tässä ns. "kampaajan kampaa" tai "piikkikampaa", eli kampaa jonka päässä on tällainen pitkä piikki paljaana. Sillä on helppo nyhtää yksittäisiä hiustupsuja takaisin ilman, että kokonainen saparo lähtee matkaan. Näiden kampojen hinta on 2-6€ välillä riippuen, haluaako täysmuovista vai metallista.


Peruukkipää on hyvä olla olemassa, huomasin sen itsekin, kun peruukkia alkaa muokkailemaan. Niitä saa noista peruukkikaupoista ja joistakin naamiais/pilailupuodeista. Mm. Punanaamio myy netin kautta noita peruukkipäitä, niin samettisia kuin styroksisia. Hinnat pyörivät 10-30€ tienoilla suomessa, ulkomailta sitten pääsee halvemmalla.


Jos peruukkia ei säilytä peruukkipäässä, niin silloin on paras hankkia hiusverkko johon peruukin laittaa lepäilemään. Jos peruukin laittaa allekirjoittaneen lailla vain johonkin pussiin ja kaappiin, niin sen käyttöönotto voi olla hyvinkin tuskainen kokemus kaikkine takkuineen päivineen.


Eli hyvällä tuurilla selviät pelkällä harjalla, mutta jos haluat pitkäkestoisen peruukin, niin harjan lisäksi kannattaa ostaa hoitoaine, shampoo, peruukkipää ja mahdollisesti pussi/kotelo/hiusverkko jossa peruukkia säilyttää (:


Jos sinulla löytyy lisättävää aiheesee / linkkeihin niin heitä kommenttia, lisätään tietoa tarpeen mukaan!

5 kommenttia:

 1. kiitos valaisevasta kirjoituksesta~ mutta olisi yksi kysymys olen aloitteleva cosplayaaja ja tässä kysyiysin, pidetäänkö peruukkia(cosplayatessa) siis siten että ensiksi hiusten päälle laitetaan hiusverkko ja siihen päälle peruukki ?

  VastaaPoista
 2. Hyvin valaisevaa tällaiselle aloittelija-crossaajalle. Kiitosmusta! Kannattaako muuten peruukki pestä heti kun sen on saanut käsiinsä?

  VastaaPoista
 3. Tuosta nyt ollaan montaa mieltä, mutta itse en ole henkilökohtaisesti koskaan pessyt. Jos peruukki on itselle hieman liian iso / muuten epäsopiva, silloin kannattaa peruukki pestä ja laittaa päähän kuivamisvaiheen loppupäässä, jolloin peruukki muotoutuu paremmin oman pään mukaan.

  Mutta tosiaan itse olen pärjännyt ihan vaan harjauksella ja hoitoaineella!

  VastaaPoista
 4. voiko peruukkia kihartaa, suoristaa tai muulla tavalla lämpökäsitellä?

  VastaaPoista
 5. Riippuu peruukin laadusta. Jos sinulla on hyvälaatuinen, keinokuitua oleva peruukki niin mahdollisuus esim. föönata on, mutta kiharrus/suoristusrauta kyllä sulattaa kuidun. Jos nopeasti tekee niin kuitu ei sula, mutta silloin vaikutuskaan ei toimi.
  Oikeasta hiuksesta tehtyä peruukkia voi sitten käsitellä samalla lailla kuin aitojakin hiuksia, eli kiharrus, suoristus ja jopa hiusvärillävärjäys onnistuu.

  Suoristusta jos haluaa, niin kannattaa keinokuituperuukki vain kastella, itsellä on suoristunut tämän ansiosta aina (: Tosin olen myös pessyt kevyesti shampoolla, joka sisältää silikonia, tällöin peruukki saa myös kivan kiillon.

  Kiharat olen taas tehnyt pienillä nutturoilla ympäri päätä. Tarvitsee vain paljon muotovaahtoa, lakkaa, aikaa ja kärsivällisyyttä.

  Toivottavasti oli apua (:

  VastaaPoista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.