torstai 20. helmikuuta 2014

Kuinka ei värjätä peruukkia

Copic värjäykseen tarvitset:


Copic täyttöpullon
Sinolia (spriitä)
Vettä
Astia, jossa sinolin, veden ja värin voi sekoittaa (voit myös tehdä sekoituksen suihkepulloon, parempi tapa, jolloin peruukki ei mene niin pahasti takkuun)
Hanskat suositeltavaa

1,75dl sinolia, 0,75dl vettä ja 10ml copiccia. Itse tein tuon x2, koska pitkä peruukki.


Sekoita seos astiaan ja uita peruukkia astiassa. Jos olet tehnyt seoksen suihkepulloon, suihkuta seos peruukkiin harjaten välillä kuituja, jotta väri levittyy tasaisemmin.

Mutta mitä tapahtuikaan?!
Peruukki nro: värjäys epäonnistui, väri lähti litomaan heti kun peruukin nosti pois astiasta.Peruukki nro 2. Väri lähti litomaan heti, kun peruukin pesi. Vastineeksi jäi kaksi hassua, vaaleaa raitaa. Paniikissa värjäsin tämän peruukin uudelleen käyttäen kaikki loput copic täyttövärit, mutta tulos oli sama. Väri ei pysynyt.

Mikä siis meni pieleen? Moni tätä tekniikkaa on kehunut ja onnistunut. Miksi siis minä en? Jälkikäteen tosin sain kuulla myös niitä negatiivisia kokemuksia, etten ollut ainut, jolla tämä tekniikka on kussut.

No, eikun etsimään uusia ideoita ja onneksi Tiitiäinen oli ihana ja etsi minulle acrylic ink- menetelmän. (video täällä.) Hirveällä kiireellä lähdin metsästämään mustetta ja tottakai otin yhteyttä Askartelupuoti Piaan josta se yksi maaginen magentapurkki löytyi!

Ohjeet akryylimusteella värjäämiseen:
Miksi kuvassa on myös cokis? Koska värjäys kärvisti ja en juo alkoholia. Siispä kärvistykseen sokerihumala.
Tarvitset:
Akryylimusteen
Astia, jossa peruukin voi värjätä (voit myös tehdä sekoituksen suihkepulloon, parempi tapa, jolloin peruukki ei mene niin pahasti takkuun)
Liquitex- ohennusainetta TAI
Desinfioitiin tarkoitettua alkoholia
Kumihanskat suositeltavaa
 
Jos väri ei ole tarpeeksi tummaa / vaaleaa, voi väriä tummentaa/vaalentaa muilla akryylimusteilla TAI akryylimaaleilla. Itse käytin vaalennukseen akryylikangasväreille tarkoitettua valkeaa sekoitetta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että suihkutettava väri on yleensä paljon tummempaa, mitä peruukkiin vedellen huuhtomiseen jälkeen jäävä väri on.

Itse testasin Liquitexilla ja alkoholilla ja ensimmäisellä väri tarttui huomattavasti paremmin. Alkoholi päästi väriä irtoamaan vielä conissa ja peruukki värjäsi valkean paitani, käteni, otsani sekä hieman omia hiuksia.  Liquitexilla väri pysyi.


1. Suihkuta väri peruukkiin. Harjaa välillä, jotta väri tarttuu tasaisemmin.
2. Kun peruukki on saanut haluamasi värin, suihkuta ylimääräinen väri pois haalealla / viileällä vedellä. Jatka suihkuttelua niin kauan, että vesi on kirkasta.
3. Anna peruukin kuivua. Harjaa takut pois. (Niiskuneidin takkusuihke on tässä hyvä apu)

Omalla kohdalla tein Guun peruukkiin liukuvärjäyksen, koska Guun hiukset näyttivät lähdekuvissa päälaelta valkeilta ja latvoista pinkeiltä. Jos haluat liukuvärjäyksen, toimii se ehkä parhaiten suihkepullolla. Suihkutat vaaleimpaan kohtaan vähemmän ainetta ja tummempaan reippaasti enemmän.

Mitä jos väri ei osu kohdalleen ja menee pieleen?
Tuli todettua, että 100%, laimentamaton Sinol poistaa värin kuin värin. Jos myös satut värjäämään mm. kaakeleita, hankaa karhealla sienellä ja laimentamattomalla Sinolilla. Kyllä lähtee.

5 kommenttia:

 1. just tossa yks päivä mietin peruukinvärjäyskikkoja. Kiitos!

  (luin muuten koko ajajn "hanskat suolistettava". ei muuta)

  VastaaPoista
 2. Osallistutko Mimiconin cosplaykilpailuun? Jos myöntävä vastaus, niin millä asulla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   kyllä olisi tarkoitus osallistua, mutta nyt on pakko sanoa, että on vielä vähän auki. Tarkoitus olisi tulla esiintymään Hinoi teamina with Korikki (olisin pinkki) mutta yllättävän hankala saada koko porukalta myöntävää vastausta harjoituksiin / muihin oleellisiin tietoihin.

   Eli poliittisen korrekti, vahva ehkä.

   Poista
 3. Heips, itsellä olisi myös tarkoitus kokeilla peruukin värjäystä ja löysin tämän postauksen Google-saman kautta. Sitä kysyisin että saitko koskaan selville, miksi Copic ei tarttunut peruukkiin? Muistatko enää tässä vaiheessa, mitä kuitua peruukki oli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kyseessä oli kanelkonkuitu kummassakin peruukissa.
   Sitä, miksi copic ei tarttunut, en saanut selville. Epäilen, että kyseessä oli pitoaineen laatu (Sinol), joka ei pitänyt tussia kunnolla kiinni.

   Poista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.