tiistai 28. toukokuuta 2013

Tulitaiteet osana cosplayta

Moni on kysellyt minulta tästä harrastuksesta, jonka Itachia varten alunperin opettelin, eli tulenpuhallus. Olen laajentanut osaamistani myös tulipoiden pyörittelyyn sekä palloihin, joista jälkimmäinen ei kovin hyvin vielä suju. Hanskat ovat liian isot ja pienempää kokoa en ole ulkomailta saanut vielä tilattua.

Opetanko tulitaiteita?
En, en opeta. En koe olevani niin taitavan, että olisin valmis ottamaan riskiä, että joku käräyttää itsensä minun ohjeideni takia.

Kuka minua opetti ja missä?
Greatman Lim on opettajani ja hän opasti minua ja kaveriani Helsingissä. Hän kyllä opettaa tulitaidetta pyydettäessä.

Onko minun tarkoitus jatkaa opiskeluja, laajentaa harrastusta?
Kyllä on. Tarkoitus oli jo viime syksynä lähteä opiskelemaan tulennielentää sekä itsensä sytyttämistä, mutta sairastuttuani alkoi tulla ongelmia sopivan päivän löytämiseksi. Mutta kesällä olisi tarkoitus näitä lähteä opiskelemaan ja laajentaa omaa osaamista itseopiskelulla mm. keppeihin, saihin ja miekkoihin.

Mitä aineita käytät?
Rypsiöljypohjaista sytytysnestettä. Eli en puhalla bensalla tai alkoholilla, kuten jotkut ovat epäilleet.

© Emilia "AG" Lahtinen
Traconissa 2012 nähtiin ensimmäistä kertaa Suomessa Itachi, joka puhalsi tulta. Tämän tapahtuman pääsivät näkemään vain "harvat ja valitut", eli toisin sanoen asianosaiset (kuvaajani AG ja assari Biitti, tuulentestaaja Hobitti, Tiitiäinen (Yukihara) sekä tuolloin vielä avopuolisoni) sekä sattumoisin ohikulkevat ihmiset. Tarkoitus oli tuolloin pitää lähinnä photoshoottia ja toivoa, ettemme käräytä ketään ohikulkijaa.

Tuolloin kaikki sujuikin oikein mallikkaasti ja liekki näytti hyvältä. Tuuli sopivasti, eikä tuulen suunta liiemmälti vaihdellut. Toisin taas oli Mimiconissa 2013, jossa nähtiin hyvinkin epäonnistuneita puhalluksia.

© Jenny Nykänen
Kuvassa liekki alkaa aivan puhalluksen juuresta, suoraan suusta. Näin liekki ei saisi koskaan alkaa, koska tällöin se polttaa kasvoja ja mahdollisuus siihen, että liekki kiipeää suuhun on iso. Tähän vaikuttavat mm. tuulen suunta sekä aine jolla puhalletaan.

Tällä videolla näkee, kuinka peräännyn ensimmäisen liekin jälkeen hieman taemmas. Liekki alkoi lähentyä kasvoja ja huomattuani sen, katkaisin puhaltamisen välittömästi. Loput "ylijäämät" puhalsin sitten pois pieninä liekkipalloina.

Mitkä ovat tärkeimmät asiat tulenpuhalluksessa?
1. Aineet (ei liian matala syttymispiste)
Jos aineen syttymispiste on matala (kuten alkoholilla ja bensalla) voi helposti käydä niin, että liekki kiipeää suuhun. Jokainen osaa varmasti tällöin kuvitella, että fiilikset eivät ole enää kovin mukavat sen jälkeen. Ihanteellisinta olisi, että liekki syttyy n. 10-20cm päässä kasvoista, jolloin lämpö ei polta kasvoja.

Mimiconissa näin ei käynyt, vaan aine jonka ostin, oli eri merkkistä mitä yleensä käytin. Tämä näkyi mm. liian helposti syttyvänä liekkinä, joka alkoi suoraan suusta ja poltti kasvoja puhallettaessa.

2. Tuulen suunta
Loogisesti myötätuuleen puhaltaminen tuo liekin reilusti suuremmaksi ja voi kantaa jopa 10m päähän, kun taas vastatuuli heittää puhalletun liekin puhaltajaa vastaan ja "heittää yli." Tällöin mahdollisuus käräyttää hiuksensa, ripsensä ja kulmakarvansa ovat 90%. Alla video Mimiconista, jossa paloi osa peruukkia, oikean silmän ripset sekä molemmat kulmakarvat.Poit onkin sitten huomattavasti helpompi oppia, ainakin näin yleisesti ajateltuna. Itsellä taas poiden oppimisessa meni hurjan paljon kauemmin. Poit ovat myös yllättävän raskaat ja niiden pyörittely alkaa tuntua hyvin nopeasti käsissä. Poit palavat n. pari minuuttia, jonka aikana ehtii jo jonkun aikaa toivoa, että loppuisivat jo.  Poit vain eivät päivänvalolla ole niin hienon näköiset mitä tulenpuhallus.

©Stepi Sundberg
Kun olen valmistautunut puhaltamaan tulta, on minulla yleensä soihtu mukana, jolloin pieni tuuli ei haittaa ja liekki ei sammu niin helposti. Mimiconissa kokeilin vasta ensimmäistä kertaa elämässäni tulitikusta puhaltamista ja hämmästyksekseni se onnistui aika hyvin. Tikusta puhaltaminen on hankalampaa, koska liekki on pienempi.

© Kari Pekonen  (soihtu vas.) / Jenni N. (tulitikku oik.)
Puhallus on silloin onnistunut, jos liekki on näyttävä (tämä on lähinnä makukysymys, mikä on näyttävä?), ei liian lähellä kasvoja ja alkuperäinen sytytysväline on viety sivuun ja liekki jää elämään ilman sytykettä. Ylemmässä kuvassa näin ei ole käynyt, mutta kahdessa aiemmassa kuvassa sytytin (soihtu ja tulitikku) on vedetty sivuun ja liekki on jäänyt elämään.

Aine jolla itse puhallan, on vaarallista henkeen vedettynä. Se aiheuttaa nopeasti kovan keuhkokuumeen ja vaatii heti sairaalahoitoa. Tämän takia puhalluksen tuntuessa menevän pieleen saatan lopettaa sen kesken kaiken sylkäistäkseni nesteen ulos / nielaisevani sen. Vatsa kestää huomattavasti paremmin nesteen kuin keuhkot ja suurin ongelma onkin sitten todella pahalta haisevat kaasupäästöt.  Kertaakaan en ole kuitenkaan onneksi joutunut ainetta vielä yskäisemään pois / nielaisemaan.

Aine myös kuivattaa ihoa ja yhden puhallussession jälkeen (kesto n. puoli tuntia) saan kuoria kuollutta ihosolukkoa pois leuasta / huulista.

Harjoitellessa olenkin nykyään pitänyt ihan syystä varuilta mukana sammutuspeitettä. Ehkä jatkossa menen sitten varmuuden vuoksi harjoittelemaan vielä palokunnan pihaan.2 kommenttia:

 1. Minusta on upeaa, kun olet opetellut tulenpuhellusta cosplayta varten. Cossista tulee elävämpi ja näyttävämpi! ^^
  Itsekin olen ajatellut opettelevani jotain uutta tulevia cosplaytani varten, ei vain tiedä vielä mitä. Riippuu myös pitkälti cosplaysta :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon ^-^ Jos olisi aikaa, opettelisin paljon muutakin. Nyt listalla olisi sirkustaiteilu.

   Poista

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.