maanantai 22. huhtikuuta 2013

Duct tape dummy, eli jesarinukke

En itse ole fursuittaaja enkä liiemmälti kyseisistä puvuista mitään tiedä, mutta kaverini on hyvinkin innokas tässä puuhassa ja auttelen häntä aina kun vain pystyn. Nyt viikonloppuna tuli sitten harrastettua bondageleikkejä ilmastointiteipin kanssa. Kyseessä oli siis duct tape dummy, eli suomennettuna jesarinukke.
Mihin jesarinukkea tarvitaan? Välttämättä ei mihinkään, mutta se helpottaa puvun tekemistä hyvin paljon. Myös normaali cosplayaajalle tässä on mahdollisuus tehdä itselleen helppo ja halpa (jokseenkaan ei kovin kestävä) mallinukke. Kun jesarinukke kasataan uudelleen, pysyy nukke suht, hyvin muodossaan ja halutessaan sisälle voi laittaa tyynyjä, vaatteita tai kangasta mytyksi, jolloin nukke pysyy vielä paremmin muodossa.

Tarvikkeet, mitä nuken tekoon (ainakin) tarvitaan:

Ilmastointiteippiä (meillä meni koko ihmisen teippaamiseen päätä lukuunottamatta vajaa kaksi rullaa, pituus yli 160cm), hyvät sakset sekä aluskerrasto jonka olet valmis uhraamaan. Kerraston ei tarvitse olla slimfit mallinen tai viimeistä huutoa, teipatessa muoto tulee teipilla ja kuosi ei näy ulospäin. Jos missään ei ole saatavana sopivaa aluskerrastoa elmukelmu sopii hätäratkaisuna. Tulos vain on vielä kuumempi kuin kerrastolla. Tarvitset itsellesi myös apurin, joka suostuu sinut teippaamaan. Jos saat useampia apureita, sen parempi.

Jos haluaa, voi mukana olla myös hanskat teippaajaa varten, jos liima kuivattaa käsiä.

Muutamia huomioitavia asioita ennen teippauksen aloittamista:

- Ennen kuin alatte teippaamaan kohdehenkilöä, kannattaa kodehenkilön käydä vessassa. Meillä teippauksessa meni yhden ihmisen voimin n.tunti (arvioitu aika, emme tajunneet katsoa kelloa) ja jos siihen väliin sattuu hirmuinen vessahätä, täytyy työ tuhota hädän sattuessa.

- Leikatkaa valmiiksi eripituisia teippipaloja. Nukke kasataan teipinpaloista, joten niitä on hyvä olla valmiiksi pätkittynä. Palat voivat olla kooltaan 5-30cm.

- Kohdehenkilöllä ei kannata olla päällä ne parhaat alusvaatteet. Vahinkoja sattuu ja leikkausvaiheessa lähtee helposti myös alusvaatteet.

- Viileä huone on plussaa pukua tehdessä. Nuken sisällä lämpötila alkaa nousemaan hyvin nopeasti, kun teippi alkaa peittämään suurinta osaa vartalosta. Jos mahdollista, niin avatkaa huoneesta ikkunaa / ottakaa huoneeseen tuuletin. Kohteen kannattaa myös juoda hyvin ennen toimenpiteen aloittamista.

Itse oli mallinukkekurssilla, jotta teimme omien mittojen mukaiset nuket samalla taktiikalla. Käytimme vain jesarin sijasta tiivistenauhaa, joka kostutettiin vedellä ja liimattiin paitaan. Eräs kurssilaisistamme ei kestänyt sitten tätä vaihetta ja alkoi panikoida jo siinä vaiheessa, kun hänen vatsaansa liimailtiin. Kun liimaus eteni yhä ylemmäs kohdi rintakehää ja kaulaa alkoi hän hyperventikuloida. Teippaus piti hajottaa (sai myöhemmin korjattua, mutta huomattavasti hitaammin) jotta tyttö saatiin ulos ja annettua ensiapua.

Kohta 1.
Hae asento, millaisen nuken haluat. Muista, että esim. korkkarit tekevät selän muodon erilaiseksi kuin lättänät kengät. Joten jos käytät paljon korkkareita, kannattaa nukkekin tehdä korkkarien mukaan.
Jos tarkoitus on tehdä quad-tyylinen fursuit, pitää teipatessa olla samassa asennossa kuin quadissa. Tässä olisi netistä pomitut ohjeet quadin teippausta varten:Eli tarkoitus olisi, että hartialinta olisi hieman korkeammalla kuin lantiolinja. Selkä ei saa olla siis täysin suorassa linjassa, vaan hieman nouseva.

Kohta 2.
Aloita teippaus. Älä aloita teippausta suoraan rullasta kierittämällä rullaa kohteen ympärille. Teippauksesta tulee helposti liian tiukka ja se voi aiheuttaa verenkierron heikentymistä kyseisellä alueella. Käytä mieluiten paloja, joilla teippaat kohdehenkilön. Näin teippauksesta ei tule helposti liian kireää.
Teippaus kannattaa aloittaa alavartalosta (mikäli tekee koko nuken) aivan alhaalta nilkoista, jolloin kohdehenkilö pystyy vielä seisomaan normaalisti. Jatkakaa teippausta seuraavaksi reisiin ja jättäkää polvet viimeiseksi. Näin kohdehenkilö pystyy välillä lepuuttamaan itseään nousemalla seisomaan tai joustamalla polviaan.

Kohta 3.
Kun olet teipannut jalat (polvia lukuunottamatta) siirry teippaamaan kädet. Käsien kohdalla voi edetä suoraan kyynärtaipeen yli olkapäihin.

Kohta 4.
Teippaa keskivartalo. Aloitus ylhäältä tai alhaalta, minkä parhaaksi näkee. Kaulan kohdalla kannattaa olla tarkkana, ettei tule teipattua kohdehenkilön hiuksia tai omaa ihoa.

Kohta 5.
Kun kaikki muut kohdat on teipattu, teipataan kohdehenkilön polvet.

Kohta 6.
Tarkista, ettei missään kohdassa ole reikiä, jos on, paikkaa ne.
  
Kohta 7.
Merkkaa hännän kohta teippiin. Jos puku ei tarvitse häntää tätä merkkiä ei luonnollisesti tarvita.
Piirrä leikkausmerkit nukkeen. Meillä nukke leikattiin auki molemmista kyljistä sekä kaulasta erikseen.
Tässä vaiheessa piirretään myös kohdistusmerkit. Merkkejä voi olla kuinka monta vain, itse tein käsiin ja jalkoihin kolmet ja torson kohdalle viisi (kuulemma olisi voinut olla enemmänkin.) Merkit auttavat nuken uudelleenkokoamisessa ja teippaamisessa.


Kohta 8.
Leikkaa nukke auki leikkausmerkkien mukaisesti. Tässä vaiheessa kannattaa olla varovainen, ettei samalla leikkaa kohdehenkilön ihoa rikki. Tässä on myös hyvä olla terävät sakset, koska vaate/teippiseos on paksua.


Kohta 9.
Teippaa nukke kasaan käyttäen kohdistusmerkkejä hyödyksi.
Toivottavasti tästä oli jollekin hyötyä! Jos jollakulla on innostusta kuulla selitykseni siitä, kuinka mallinukke omilla mitoilla voidaan toteuttaa, voin sellaisen tutoriaalin tänne myös tehdä. Kyseinen mallinukke ei ole siis tällainen lötkö teippiversio, vaan verrattavissa ompelijoiden käyttämään nukkeen, johon saa tökkiä nuppineuloja.

Alkuperäisen ohjeet jesarinuken tekoon löytyvät englanniksi täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.