torstai 12. heinäkuuta 2012

Japanin matkalla osa 3, loput kaikki

Noniin, nyt kun olen selvinnyt Japanin tuliaisestani (mikä oli poskiontelon tulehdus ja kohonneet tulehdusarvot, 71) voin kertoa tarkemmin matkan tapahtumista.

Päivä 1. Perjantai 15.6.2012
Eli perjantaina saavuin Naritan lentokentälle aamulla hieman ennen yhdeksää, jossa sitten hengailin kolmeen asti, kunnes lähdin etsimään seuraavaa lentoa. Ehdin tuhlailla ihan kiitettävän määrän rahaa jo tuossa vaiheessa matkaa ja ostin mm. polaroid-kameran. Kaupan kolmas myyjä oli muuten käynyt suomessa ja osasi sanoa suomeksi "kiitos" "ole hyvä" "miten menee" ja "olet kaunis." Myyjä vielä jutteli kanssani todella innostuneena kun kuuli, että olen suomesta. Kuulemma halusi itse tulla uudelleen käymään suomessa heti, kun mahdollisuus tulisi.

En meinannut saada rasiaa auki. Jenin kolikko auttoi.
Ostin myös matkaan pockyja sekä Tulikärpästen hauta elokuvasta tehtyjä karkkeja. Kun näin tuon rasian kioskilla, en voinut hillitä itseäni ja minun oli pakko saada rasia! Auki sen rasiaa kumminkaan yrityksistä huolimatta saanut, joten jouduin jättämään karkit myöhempään.

Ostin myös postikortteja valmiiksi, samoin postimerkkejä, Börjelle success - otsanauhan puettavaksi päälle sekä kävin vuokraamassa itselleni kännykän. Harmi, kännykästä en nimittäin tajunnut ottaa yhtään kuvaa. Mutta ei se eronnut paljoakaan suomalaisesta simpukkapuhelimesta. Vuokra oli muuten hyvin korkea kun miettii näin jälkikäteen, maksoin 630jeniä x 9, eli 5670 jeniä kaikkiaan puhelimesta, + 200 x 9 jeniä vielä vakuutusta. Tuohon päälle kaikki puhelut ja mailit, mitä kännykällä tuli laiteltua. Loppusaldo oli lähemmäksi kahtasataa euroa, kun lopulta veloitus tililtäni tuli. Ja fiksuna tyttönä tottakai marssin ensimmäiseen putiikkiin jonka löysin, kun siitä sitten jatkoin matkaani löytyi toinen, joka myi kännykän (!) halvempaan hintaan kuin tuo 9pvä olisi maksanut, ja värivaihtoehtoja olisi ollut valkea, pinkki, keltainen ja musta. Toisessa puodissa vaihtoehtona oli: musta. Arvatkaa kärvistikö tuo miten paljon?

Naritasta lensin sitten Hokkaidoon Sapporon lentokentälle. Lentokentällä minua oli vastassa perheen äiti, jonka tunnistin heti kun pääsi hakemaan matkalaukkuani. Lasiovien toisella puolella kuikuili nimittäin hermostuneen näköinen japanilainen rouva ja olin aivan varma, että kyseinen rouva etsi minua. Kun pääsin ovien toiselle puolelle, kyseinen rouva sitten heilutteli kylttiä "Tatsuka family" väärin päin. Löysimme kumminkin vaivatta toisemme!

Matka ei ollut minun mielestäni kiusaantunut, vaikka samaa kieltä ei ihan heti löytynytkään. Perheen äiti puhui todella nopeaa japania ja olin itse niin hermostunut, että kaikki helpoimmatkin lauseet menivät ohi. Esimerkiksi genki desu = miten menee?

Henkien huone
Menimme heti Eoniin (lausutan Ion) ostamaan sitten minulle yukataa. En älynnyt edes katsoa yukatoista kokoja, tämän takia sain itselleni yhden koon liian pienen yukatan. Mutta hyvin se päälle meni! Alaosa vain ei pysynyt niin kireänä kuin olisi kuulunut.

Yukatoja oli Eonissa aivan mieletön määrä. Useita kymmeniä eri värisiä ja hintaisia. Ostin itse 5800 jenin yukatan (eli n. 60€), mutta kaupassa olisi myyty myös 9800, 10 000 ja 30 000 jenin yukatoja. Yläkerrassa myytiin myös kimonoja, joiden hintahaarukka alkoi siitä 15 000 eurosta.

Paketissa tuli yukatan lisäksi myös gedat sekä obi ja obiin laitettava rusetti. Ei tarvitse siis itse opetella tuota rusettia tekemään.

Yukataostoksen jälkeen ajoimme perheen kotiin, jossa kotona olivat isä sekä mummo. Olin hieman järkyttynyt kun huomasin, että japanilaisessa kodissa sai polttaa sisällä.

Futoni ja minun romut
Okaasan opasti minut yläkertaan, jossa Tiitiäisen huone sijaitsi. Minulle oli tuotu Tiitin huoneeseen futoni sekä riisityyny, jolla sain nukkua. Tiiti oli kuulemma huoneen siivonnutkin minua varten, harmi vain, että minä sen huoneen sitten sotkin kyllä.

Loppuillasta kotiin tuli myös Jun (J lausutaan samalla lailla kuin englannissa) ja Nanako, joista viimeinen olikin aivan hämmentynyt nähdessään minut. Nanako oli ilmeisesti unohtanut, että olen tulossa.

Tällainen paketti laitettiin eteeni.
Kun perhe oli koossa, söimme iltaruokaa. Tiiti kertoi myöhemmin, että perheen äiti oli ollut huolestunut, mitä voi syöttää minulle ja pelännyt, etten voi syödä hänen laittamiaan ruokia. Tiiti oli rauhoitellut, että syön varmasti. Ja kyllähän minä söinkin! Ainoastaan ennen ruokaa saatu mochi oli sellainen, mitä en halunnut syödä enää koskaan. Näytti hyvälle, mutta yyh... Monet varmaan tunnistavat makean ankopavun mangasta ja animesta. Ankopapua oli tuon mochin sisällä. Mochi tehdaan muussatusta riisistä, joten se tuntui suussa limaiselta ja jo kertaalleen pureskellulta. Sain vielä törkeän ison palan, joten meinasin oksentaa. Kumminkin purin hammasta yhteen ja nielin koko mochin. Yksinkertaisesti en kehdannut olla syömättä, vaikka valehtelematta jouduin pari kertaa nielaisemaan, ettein mochi olisi noussut suuhun asti takaisin.

Iltaruuaksi sain eteeni kalaa, misokeittoa, riisiä, salaattia, parsaa, toista kalaa sekä jotakin suolattua lihaa. Jotta tunnistaisin puikot, sain itselleni keltaiset, värikyniltä näyttävät puikot, jotka olivat lapsille tarkoitetut. Tunnistin ne näin ollen aina helposti syömäpuikkotelineestä.

Perheen isä otti minusta vielä kuvan kun olin syömässä. Väsynyt, rähjääntynyt ja hämmentyneen oloinen vieras näytti kuvassa siltä, että olisin bilettänyt useammankin päivän putkeen.

Perhe naureskeli ja tutkiskeli syömätapojani, kun yritin epätoivoisesti kelata päässäni kaikki, mitä minun ei tulisi tehdä ja tulisi tehdä. Muistin ainoastaan sen, etten saisi tökätä puikkoja pystyyn ruokaan. Enkä onneksi tehnyt niin. Perheen lapset kyllä tekivät sitä...

En uskaltanut pilkkoa edes kalaani työntämällä siihen puikkoa, vaikka tiesin, että niin se pitäisi pilkkoa. Perheen isä sitten toi nauraen minulle veitsen ja haarukan, jolla punastellen sitten pilkoin kalani. Muuten kyllä puikoilla syöminen onnistui, joka hämmästytti muita perheenjäseniä. He myös kyselivät muuten minusta sekä perhetaustoistani ja keskustelua helpottikin perheen tytär Nanako, joka puhui englantia. Vaikka Nanako joutuikin puhumaan hyvin hitaasti ja miettimään sanojaan, niin hän tulkkasi vastaukseni ja taas kysymykset minulle. Perhe naureskeli minun hai-vastauksille. Sanoin kuulemma sen aina niin reippaasti ja pirteästi kuten se kuului sanoa. Muut lapset vastasivat aina väsyneen oloisesti. Olen katsonut liikaa animea...
 
Ruuan jälkeen kävin kylvyssä joka oli jälleen oma kokemuksensa. Kaikissa sarjakuvissa oli kyllä piirretty, kuinka japanilaiset istuivat pienillä suihkupenkeillä huuhdellen itsensä lähinnä vesiastiolla, mutta en tiedä, miksi en tajunnut sitä kun menin suihkuun. Näppärästi nimittäin menin suoraan ammeeseen ja poislähtiessäni vielä tyhjensin ammeen! Tähän oli kumminkin inhimillinen selitys, sillä perheen äiti selitti minulle japaniksi, kuinka saadaan kuplat aikaan ja näytti vahingossa, kuinka allas tyhjennetään. Käsitin sitten, että allas pitää tyhjentää kylvyn päätteeksi. Seuraava päivänä olin viisaampi. Ja japanissa muuten kylvetään joka ilta, koska muuten olet likainen.

Illalla ilmestyi kotiin myös Tiiti, joka minut nähdessään älähti: "Eikä, sinä!" ja lähti ovesta takaisin ulos <3 Mutta tuli kyllä takaisin sitten. Loppuillan Tiiti sitten toimi tulkkina, kun perhe kyseli minulta asioita ja Tiiti käänsi ne suoraan japaniksi ja minulle suomeksi.

Päivä 2. Launtai 16.6.2012
Seuraavana päivänä olikin sitten nuo festarit mistä laitoin jo aiemmin kuvia. Perheen tuttu eräs vanhempi mummo tuli pukemaan meille oikeaoppisesti yukatat päälle.

Tämä mummokin ihmetteli, miksi minä meikkasin, sillä olin kuulemma todella kaunis ilman meikkiä. Tässä vaiheessa minulla oli kumminkin meikkivoide sekä puuteri jo naamassa, eli näytin hyvinkin kalpealta vaaleine, erottumattomine ripsineni ja kulmakarvoineni. Mummeli halusi myös välttämättä kuvan meidän kanssamme (kuten suurin osa ky. kylästä.) Jops haluatte tuntea olevanne isorintaisia, käykää japanissa.

Festaripaikan puistoalue oli upea!
Lähdimme kipittelemään yukatat päällä sitten Chitosen rautatieasemalle, josta hyppäsimme Sapporoon menevään junaan. Matka kesti puoli tuntia ja jouduimme seisomaan tuon ajan junan ollessa niin täynnä. Moni japanilainen katsoi meitä pitkään, sillä ulkomaalaiset yukatassa eivät olleet ihan mikään jokapäiväinen näky.

Muna?
 Festareilla meillä oli tarkoitus tavata Tiitiäisen entinen luokkakaveri Momo. Jäimme odottamaan maanalaisen suuaukolle Momoa, joka kumminkaan paikalle ei löytänyt. Sen sijaan joku paikallinen stalkkeri löysi meidät ja hyvin "huomaamattomasti" napsi meiståä noin vartin ajan kuvia ihmisvilinän toiselta puolelta puistosta. Myös muutama muu festasialueen ihminen pysähtyi ottamaan kuvia gaijineista yukatoissa. Ja jotkut huutelivat kawai sekä kirei.

Takoyakia
Löysimme kumminkin Momonkun olimme parkkeeranneet eräälle aukiolle paikalle syömään takoyakia. Voin muuten sanoa, että Hokkaidosta löytyvä mustekala ei ollut ainakaan omaan makuuni. Mustekala oli sitkeää ja kovaa. Yhdestä taokyaki pallosta putosi sitten n. 4cm x 2cm pala mustekalaa, jossa imukupit olivat selvästi tallella. Vaikka tiesin, että olin vastaavaa siinä syönyt koko ajan, jouduin jättämään kyseisen palan syömättä. Jopa Tiiti joutui ihmettelemään, kuinka sitkeää mustekala oli ja miksi palat olivat niin jättisuuria. Mutta tulipahan maistettua tuokin ruoka, josta mangassa yleensäkin puhutaan.

Tällaisista muoviruuista on siis kyse.
Ehdin myös syömään (ruokaa, ruokaa, ruokaa!) karamellisoitua mansikka, karamellisoitua omenaa, churroa (uppopaistettua pullaa), yakisoba nuudeleita sekä jotakin värikästä juomaa jonka nimeä nyt en satu muistamaan. Hyvin useissa ruokapaikoissa oli annokset tehty valmiiksi jostain muovista tai vastaavasta jotta näit, millaisia annokset olivat. Nämä olivat minusta hienoja ja toivoisin, että myös suomeen rantautuisi vastaavanlainen buumi.

Kävimme myös kummitustalossa joita festarialueella oli useampiakin. Näissä taloissa kummittelivat oikeat ihmiset ja vaikka kuinka selitin Tiitiäiselle, (kuljin ensimmäisenä) että nyt tulee vastaan oikea ihminen, onnistui Tiiti silti säikähtämään sirtä. Toista ei sentään säikähtänyt, mikä oli toisaalta harmi. Minusta kummitustalo oli vain hauska kokemus sen takia, että Tiiti siellä pelkäsi kaikkea <3

Kävimme festareiden jälkeen kolmestaan myös purikurassa, kuten aiemmin kuvan tuosta tapauksesta laitoinkin. Täällä oli useita kymmeniä erilaisia purikurakoppeja ja valitsimme sellaisen, joka olisi pidentänyt jalkojamme jos vain olisimme valinneet pitkäjalkaisimman vaihtoehdon. Oli myös koppeja, jotka oli tehty sitä varten, että saisit suurennettua silmiä, vaalennettua ihoa, muutettua hiusten väriä etc etc. Olin paratiisissa ja sanoinkin Tiitiäiselle, että varautuu kärsimään siitä, että joutuu käymään kanssani monissa monissa purikurissa! (ja näin myös tapahtui btw)

Yleistä kuvaa festarialueelta
Illalla oli sitten tosiaan Chitosen kaupungin tapahtuma vielä ulkomaalaisille vaihto-oppilaille tai japanissa asuville ja työskenteleville ulkomaalaisille. Jouduin tapahtumaan mukaan ihan vain sen takia, että Tiitiäinen sinne meni ja raahasi minut mukanaan. Tutustuin kyllä uusiin ihmisiin (kuten aiemmista kuvista varmaan voi päätellä) ja sain itselleni orjan matkaan.

Tiitiäinen oli nyt rotary järjestössä vanhempi vaihto-oppilas (voin selittää väärin, koska en itse ole tietoinen rotaryjen tai muiden vaihtarijärjestöjen toiminnasta) ja japaniin oli tullut n. vuosi sitten Tiitiä nuorempi suomalainen poika vaihtoon. Tiiti oli siis arvojärjestyksessä korkeammalla ja nuoremman kuului sitten olla kohtelias ja tehdä asioita tämän vanhemman vaihtarin puolesta. No, tämä nuorempi poika sitten siinä samalla myös palveli minua hakien ruokaa ja suurin piirtein pyyhki suupieleni siinä samalla. En ollut tottunut tällaiseen ja minusta se oli häiritsevää. Seuraavana päivänä kun lähdin tämän henkilön kanssa ostoksille, toimi hän loistavasti myös oppaana, laukkutelinenä kuin ostostenkantajana. Ja hän jopa maksoi pieniä summia ostoksistani ;_;' Japanilainen kohteliaisuus on tarttuvaa.

Illalla sitten olikin jälleen ruokaa ja kylpy edessä. Hengailimme koko perheen kanssa olohuoneessa illalla ja pelasimme Junin kanssa erilaisia pelejä. Jun oli muuten suht. huono häviäjä, vaihdoimme aina peliä jos Jun hävisi!

Päivä 3-5 Sunnuntai 17.6.2012 , Maanantai 18-7-2012 ja Tiistai 19.7.2012
Tästä olenkin kertonut suht. tarkkaan aiemmin, joten lisäselvitys ei liene paikallaan. Lisäilen siis tähän väliin kuvia:
Kuva on samea, mutta takana näkyy festarialue

Kummitustalo
Ja taas se karkkiomena, näytin kuulemma onnelliselta tuon kanssa.

Illalla Nanako halusi pukeutua hakamaan, kun me olimme yukatoissa.
Kukaan ei muuten osannut pukea hakamaa oikein Nanakon päälle.

Temppelin alttari ruumishuoneella (takana hautoja)
 
Ilta Chitosessa, kello oli n. kuusi. Tuosta alkaa juottolt, jotka
olivat yhdeksän jälkeen avan täynnä väkeä.


Ryhmähali! (minä, Nanako ja Tiiti)

Perheen pihalla oleva hauta. Kuuleman mukaan olisi papan hauta.

Temppelin suurin jumalanpalvelus sali. Tai mikälie.

Hostiperheen ulko-ovi.

Temppeli jossa asustelin tuon 9pvä ajan <3

Hauta ja uhrilahjoja. Ilmeisesti kaikesta huolimatta henget suuttuivat minulle,
kun yöllä olin ainut joka kuuli lentokoneiden ylilennot.
Ruumishuoneen alttarilla jälleen.
Temppelin ensimmäinen alttari
Temppelin puolella oleva kivipuutarha.
Random hökötys jossain puistossa.

Maanantaina oli aika lähteä Tiitiäisen kanssa Otaru aquariumiin!
Sieltä löytyikin paljon erilaisia eläimiä (ja kaupungissa pyöri myös riksoja), mutta koska eläintarhat ovat kumminkin kaikkialla aikas samanlaisia, niin laittelen tähän väliin taas lähinnä kuvia. Sen verran voin kumminkin kertoa, että tuli syötyö melonileipää, jota mm. Ranmassa on tarjolla ollut. Se on makeaa, pullalta vaikuttavaa höttöä. Tykkäsin <3


Kappa, japanilainen taruolento.

Kala!

TASKETE!

Pelikaanit ei halunneet popparia

Hylkeitä syöttämässä, 300jeniä + vähän extraa.

Minna ensimmäistä kertaa kokeilemassa merivettä (piti nuolaista kättä)


 Illalla olimme muuten sen verran myöhään kotona, että hostäiti ei oikein tykännyt. Kun juoksimme kohti kotia, kysyin Tiitiltä, mitä pitäisi tehdä. Tiitin neuvo oli: toistele gomennasai ja lyö päätäsi lattiaan. Tätä ei tarvinnut kumminkaan tehdä, äiti oli vain iloinen, että olimme turvassa. (ja toimme keksejä tuliaisiksi)


Päivä 6. Keskiviikko 20.6.2012
 Pääsin odottelemaan Momoa Chitosen juna-asemalle äidin heitettyä minut samalla Eoniin kun meni itse kauppaan. Momo oli myöhässä, jonka takia luulin, että olin väärässä paikassa odottamassa. Kumminkin Momo lopulta saapui paikalle anteeksipyyntöjen kera ja suunnistimme tämän jälkeen Pewreen ottamaan purikuria. Näitäkin tuli taas otettua hyvin hyvin paljon... *ihan muutama*
Thinking of COSPLAY
Leidit landella
<3
Pitää noitakin jossain vaiheessa skannailla uudelleen, ei työpaikan skanneri näköjään kovin hyvää jälkeä suostu tekemään. Mutta!

Tämän jälkeen lähdimme kohti Momon kotia. Japanilaiset kutsuvat harvoin ihmisiä käymään luonaan, joten olin todella otettu, kun Momo kutsui minut kylään luokseen. Samalla olin edellisenä päivänä itkenyt verta, kun perheen äitui oli pyytänyt minua tulemaan mukaan ottamaan vastaan Alaskalaista vaihto-oppilasta, mutta en päässyt, koska olin luvannut jo Momolle. Kuitenkin minusta oli todella mukavaa käydä Momon luona! Ja Momo muuten osasi hieman suomea:
"Minna ja Momo on SÖPÖ!" (samoin kiitos Tiitiäisen, täällä osataan sanoa tissit, perse, vittu, perkele etc. tällaisia viisaita sanoja. Oppai oppai!)

Kun pääsimme Momon luokse, niin vaihdoimme päällemme omat cosplayvermeemme. Itse en ollut tässä vaiheessa 1. Leikannut peruukkia muotoon/käyttänyt geeliä. 2. Silittänyt pukua pakkaamisen jäljiltä. 3. Laittanut piilareita. Luulin nimittäin, että teemme Momon kanssa kunnon cosplay kuvauksen, mutta pidimme pukuja vain hetken päällä ja vaihdoimme takaisin siviiliin.

En kehtaa myöntää olevani kuvassa.
Japanissa tavallisilla rivicossaajilla ei ole muuten tapana tehdä pukujaan itse. He, jotka tekevät, ovat enemmänkin luokiseltavissa näihin pro-cossaajiin ja tähtäävät kilpauralle. Tämän takia Japanissa myös minuun tutustuneet cossaajat eivät osanneet oikein arvostaa harrastusta kunnes selitin, että olen tehnyt puvun itse ja suomessa on lähinnä paheksuttavaa, jos ihmiset ostavat pukuja, eivätkä yritäkään tehdä yksin. Tämän jälkeen arvostus suomalaista cosplayta kohtaan nousi kohisten! Myös Momo oli aivan hämmentynyt kuullessaan tämän. Momo oli ostanut oman pukunsa Sapporosta eräästä cosplaykaupasta. Sain hänet myös näköjään innostumaan Elffistä, on ainakin jkäynyt tykkäämässä hänestä ja paristakymmenestä kuvasta :D

Momo myös innostui kyselemään, pidänkö koulupuvuista. No myönsinhän minä sen, että pidän, olenhan minä kunnon pervo erak...eikun siis, kunnon otaku ja pidän koulupukuisista tytö...koulupuvuista.
Tämä koulupuku
Siispä Momo haki oman vanhan koulupukunsa (joka muuten nähtiin myös Bakacon 2011 tapahtumassa Tiitiäisen päällä cosplayagenttina, sekä Desucon 2011 tapahtumassa Taokakan kanssa kulkiessa.) ja antoi minun sovittaa pukua.

Hieman väsynyt koira ja vieressä
koulutyttö Nana. Eikun...
En oikein itse osannut pukua kunnolla pukea, joten Momo joutui minua tässä asiassa auttamaan. En osannut mm. solmia rusettia oikein (ja Momokin joutui hetken miettimään, että mitenkäs tämä tehdään toiselle ihmiselle) ja hameen kääriminen nyt ei onnistunut lainkaan. Momolla oli tätä varten näköjään oma "vyö" jolla hameen sai käärittyä ylemmäs. Minulla hametta käärittiin hieman yli polvien, kun kiinnostus käärimiseen loppui. Aika hankalaahan tuo vaikutti olevan, mutta voin myöntää, että jos tällaista pukua itse käyttäisin, niin kyllä siitä hameesta minihame tulisi.

Tiitiäinen kommentoikin kuvan nähdessään, että on pelottavaa nähdä minulla hänen koulunsa puku päällä. Itse olin hyvin iloinen, kun sain aidon koulupuvun pukea päälleni <3 Pienestä minäkin iloiseksi tulen!

Kotiapaluu tapahtui sitten taksilla (joka oli muuten verhoiltu pitsillä) jonka Momo maksoi. En olisi halunnut ottaa Momolta rahaa, mutta Momo vaati enkä halunnut loukata. Momoa harmitti, kun bussit eivät enää kulkeneet siihen aikaan ja hän piti sitä vähän kuin omana syynään, että minä jouduin ottamaan taksin. Joten hän maksoi. Onneksi taksi ei maksanut kuin 700 jeniä (eli n. 7€) sama matka olisi suomessa ollut sitä kahdenkypin luokkaa...

Momo näytti minulle myös videon, joka on nyt japanilaisten otakujen suosiossa ja kaikki tietävät sen. Videon nimi on Bad apple (vocaloidien kappale) Myös minä sain tuon videon nähdä ja jaan tuon tiedon nyt myös suomalaisille otakuille.

Btw, jos joku suomalainen väittää teille kiven kovaan, että peli X tai manga Y on nyt hyvin suosittu japanissa, niin älkää uskoko häntä kirkkain silmin jos henkilöä itse ei ole japanissa käynyt. Täällä nimittäin sain aina monta kertaa selittää ihmisille suomessa tunnettuja pelejä ja sarjoja, joista kukaan ei ollut kuullutkaan, mutta suomessa sarja tiedettiin "todella suosittuna japanissa." Näin kävi mm. BlazBluen kanssa ja jopa osa pelikaupoista ihmetteli, mitä peliä tarkoitin. Nyt pinnalla on japanissa One Piece.

 

Koko perhe + Alaskalaiset
Illalla kun tulin kotiin, oli kotona odottamassa Alaskalainen vaihto-oppilas Noah. Noahille piti esittäytyä kuuolemma englanniksi. Noah oli hyvin ujo, eikä oikein uskaltanut puhua mitään. Kyllä hän japania paremmin osasi kuin minä, mutta ei mielellään sitä puhunut. Minä sen sijaan puhuin mielelläni, mutta todella huonosti.

Noahin isä oli tullut myös Japaniin, mutta asui lähellä olevassa hotellissa. Noah asui 5pvä samassa host perheessä kuin minä. Kun minä lähdin sunnuntai aamuna, lähti Noah maanantai aamuna.


Noah oli muuten suht. ujo puhuman edes englantia. Kun yritin puhua Noahille, suurimmaksi osaksi poika näytti siltä, ettei edes kuullut minun puhuvan. Joskus hän saattoi uskaltautua kysymään jotakin (miten tämä tehdään, mitä hän tarkoitti etc.) jolloin hän näytti ymmärtävän, mitä selitin takaisin. Muuten Noah pysytteli lähinnä hiljaa ja ei oikein tajunnut puheitani. Tai ainakin näytti siltä.

Päivä 7. Torstai 21.6.2012

Lähdimme aamulla käymään Junin koululla, jonne myös Noah lähti opiskelemaan tuoksi ajaksi, kun Japanissa oli. Noah ei tosin käynyt kuin muutaman päivän koulussa. Herätimme myös ala-asteella kummastusta ja jotkut jopa luulivat, että me olimme nuo alaskalaiset vaihto-oppilaat ja kävi kova kuiskutus, miksi olimme niin isoja / vanhan näköisiä. Pitääkö huolestua, jos alan muistuttaa 5-6 luokkalaista?

Obon juhlaa ala-asteella.
Japanilaiset koululaiset ottivat Alaskalaiset innoissaan vastaan ja sain nähdä, kuinka ykkös ja kakkosluokkalaiset lapsoset esittivät obon-juhlan minimuodossa. Näin mm. obon tanssin, joka kesti n. 5 minuuttia. Oli hyvin hankala uskoa, että niin nuoret lapset olivat opetelleet niin pitkän ja vaikean tanssin ulkoa.

Lopuksi (juhlaa oli kestänyt n. 2 tuntia) tuli yhteinen leikki, johon osallistui niin aikuisia kuin lapsia ja niin japanilaisia kuin ulkomaalaisia. Minä ja Tiitiäinen lähdimme myös leikkiin mukaan ja leikin nimi oli: kivi, paperi, sakset!

Ideana oli voittaa toinen ja kun voitit, toinen osapuoli tuli taaksesi ja otti sinua olkapäistä kiinni. Letka kasvoi sitä mukaan, kun voittoja tuli. Minä olin harvinaisen voitokas ja sain kasattua itselleni todella pitkän letkan. Takanani ollut japanilainen, olisiko ollut 4-5luokkalainen tyttö, taputtikin minua olalle ja huusi japaniksi "Hyvä hyvä, me ollaan johdossa!" Viimeisellä kierroksella sitten hävisin eräälle Noahiakin ujommalle alaskalaiselle pojalle. Mutta muuten voitin jopa koulun rehtorin puolelleni!

Pyysin myös Tiitiäistä ottamaan minusta kuvan hostfamily-lapun kanssa. Minusta oli aivan ihanaa, kun japanilainen hostperhe piti minua perheen jäsenenä. En ollut vieras, en ulkomaalainen, olin yksi perheen jäsenistä. Minut jopa esiteltiin Noahille suomalaisena siskona. Olin niin ylpeä asiasta, vaikka enhän minä asian eteen ollut yhtään mitään tehnyt.

Tämän jälkeen sitten lähdimme Tiitiäisen kanssa pyörimään kaupungille. Menimme muunmuassa karaokeen, joka oli minulle uusi kokemus. Suomessahan karaoke tarkoittaa baarin eteen kaikkien tuijotettavaksi menoa, mutta japanissa vuokraat oman huoneen jonne menet laulamaan ja vain sinä ja kaverisi kuulette laulun.

Koska en osannut lukea kanjeja, katakanoja ja hiraganoja suurin piirtein ollenkaan, niin japanilaiset laulut jäivät minulta laulamatta. Totoroa yritimme Tiitiäisen kanssa laulaa, mutta kappale bugitti ja katosi listalta ennen kuin ehti edes alkaa. Jäi siis tuokin laulu kokeilematta.

Karaokebiiseinä lauloin sitten hyvin viisaasti: I'm a barbie girl (with TiitiKen), Günther - Teeny weeny string bikini (with TiitiGünther) ja pari hevirokkibiisiä, jotka eivät olleet ihan yhtä kauniita verratuina noihin kahteen muuhun.
Häiritsin Tiitiäisen laulua

Pyörimme muutenkin hieman kaupungilla tuon päivän aikana ja kävimme mm. ostamassa tuliaisia. Kotia palatessa oli myös pakko käydä puiston lasten leluilla leikkimässä, sillä saukolla oli mielestämme todella pervo ilme.

Onneksi puistoon ei tullut muita, ennen kuin olimme itse lopettaneet kuvaussessiomme. Tosin, koska olimme ulkomaalaisia, ei kukaan olisi edes ihmetellyt asiaa. Ulkomaalaisena sai tehdä kaikkea outoa ja porukka ei pitänyt sitä edes kummallisena. Tiiti antoi myös neuvon: "Olet ulkomaalainen, saat tehdä näin."

Illalla meillä oli alaskalaisten vieraiden kunniaksi myös okonomiyaki juhlat, johon Noahin isä kutsuttiin mukaan.  Perheen isä paistoi okonomiyakia ja me vain söimme.

Tämä ruoka ei kuulunut ehkä itselläni suosikkeihin. Vaikka okonomiyaki oli hyvää, oli se silti hyvin paljon samanlaista todellakin kuin suomalainen pyttipannu. Meidäön okonomiyakista löytyi mm. kaalia ja katkarapuja.

Ruuan jälkeen aloimme pelailla wiitä Noahin ja Junin kanssa. Tässä vaiheessa minulla meni peli vielä hyvin, mutta seuraavana päivänä yritetty keilapeli meni aivan päin *settä.

Päivä 8. Perjantai 22.6.2012
Perjantai aamuna kävimme Tiitiäisen kanssa kuvaamassa hänen pätkänsä erääseen elokuvaprojektiin, johon olimme lupautuneet mukaan. (linkitän elokuvan tänne, kunhan tulee esille) Tätä varten Tiitiäinen piti pukea yukataan ja meikata geishaksi. Sain siis laittaa Tiitiäisen hiukset ja meikata hänet.

Menimme kuvaamaan kyseisen pätkän lähellä olevalle shinto temppelille. Tässä vaiheessa ajattelin itsekin pukea vihdoin ja viimein cosplaypukuni päälle ja lähdimme molemmat pukeutuneita temppelille. Tiitiäinen oli geisha ja minä olin koulutyttö. Kävimme tuota varten aamulla ulkona leikkelemässä (ja muotoilemassa) peruukkini sopivaksi.
Alla kuvia kuvaustapahtumasta:

Tiitiäisen geishamaski


Shintotemppelin portti


Rukoustauluja, en itse saanut omaani roikkumaan tuonne
Kagura rukoilemassa

Tiitiäisen KISS-ilme

Tiitin nuttura, joka ei muuten näy tässä edes kunnolla

Lähteestä juomassa
Asumanga Daioh! KaguraKun olimme saaneet kuvaukset tehtyä, pääsimme laittamaan minulle yukataa päälle. Perheen temppelisä pidettiin nimittäin teeseremonia sekä kalligrafiaa alaskalaisten lasten vanhemmille.

Tällä kertaa mummelilla ei ollut oikein aikaa pukea minua, joten Tiitiäinen puki minut yukataan. Olimme jälleen silmätikkuina, vaikka nyt emme ulkomaalaistaustaisuutemme vuoksi. Alaskalaiset ottivat jopa meistä kuvia yukatoissa.

Pääsin kokeilemaan tosiaankin vähän yksinkertaistettua teeseremoniaa, jossa teemuki vain käännettiin 180 astetta ympäri ja juotiin tee. Tätä ennen saatiin makeaa keksiä ja mochia! Annoin oman mochini tiitiäiselle. Yritin kyllä maistaa, mutta olin edelleen samaa mieltä: aivan kamalaa!

Pääsin myös tosiaan opettelemaan kalligrafiaa ja opettelin kirjoittamaan koko nimeni. Kirjoitin sitten kumminkin viuhkaan pelkästään "Konnochiwa Minna!" kuten oli tarkoituskin.

Laitan tähän alle (taas) kuvia noista kahdesta tapahtumasta:

Japanilainen teeseremonia

Kalligrafiaa ja äkäinen opettaja

Kuka osaa lukea, mitä tässä kirjoitan?

Vessassa pidetty kuvaussessio. Onko minussa Ginin näköä? -‿-
Illalla sitten alkoi meno olla hieman erilaista. Lähdimme nimittäin Sapporoon tavoitteena mennä yöksi baariin. Ja koska junia ei kulkenut enää illalla / yöllä, niin jouduimme etsimään itsellemme hotellin. Onnistuimme myös eksymään hotelliin joka: 1. Oli kapselihotelli. 2. Oli kylpylä. 3. Oli vain miehille. Hauskintahan tuossa oli, että hotellin missään mainoksessa ei mainittu erikseen, että hotelli oli vain ja ainoastaan miehille. Vasta respa meille asian kertoi. Löysimme kumminkin toisen, kohtuuhintaisen hotellin (70€/yö) jossa kyllä oli vain yksi ainut sänky. Nukuimme siis samassa sängyssä toisiimme liimautuneina alasti <3 Tai sitten ei. Voitte itse päättää, miten ollaan nukuttu.

Naruto! Siis syömapuikoissa oleva kiekura.
Junamatka oli minulle jo tuskaa, sillä olin laittanut jalkaani uudet, punaiset korkokengät (jotka olivatkin oikeasti kumpparit, hahaa!) ja ne hankasivat kantapääni verille, samoin pikkuvarpaat. Sain teippailla itseäni jo Sapporossa kasaan, vaikka hajotin itseni jo Chitosessa. Kantapäästä tulee muuten yllättävän paljon verta siitä jänteen kohdalta...

Kävimme ennen baariin menoa myös syömässä. Koska Tiiti oli yllättäen vuoden ja kolmen kuukauden aikana ehtinyt syödä vähän kaikkea, sain minä päättää aina, missä söisimme. Ja minun teki mieli ramenia, joten suuntasimme ramen paikkaan. Itse asiassa paikka johon menimme, ei ollut ramen ravintola vaan soba-ravintola (muistaako joku jostakin sarjasta sobanuudelit?) mutta olin kumminkin itse iloinen: nuudeli kuin nuudeli!


Näytin muuten kyseistä ruoka-annosta mm. töissä työkavereilleni ja heidän mielestään annos oli oksettavan näköinen. Samaa mieltä oli avopuolisoni, pari kaveria sekä omat vanhempani. Ilmeisesti minulla on päässä vikaa, kun omasta mielestäni annos näyttää todella hyvältä...? Ja nyt minulle tuli nälkä kun ajattelinkin vain tuota. Oli hyvää <3

Kävelimme ostoskujia pitkin ja yhden kujan nimi sattui olemaan tanukikatu. Tuon kadun varrella oli todella paljon tanuki patsaita sekä lähde, jossa istuskeli tanukipatsas.

Tottakai minun täytyi mennä hieroskelemaan tanukia, joten kastelin tanukin ja hävin hinkkaamassa sen päätä (pääsee siihen kouluun mihin hakee -> ei toiminut, mutta sain työsopimuksen uusittua jota toivoin eniten), silmiä (lisää viisautta), rintoja (onnea rakkaudessa) ja vatsaa (yleisesti onnea). Pallit jätin nyt kyllä hieromatta, sillä se tuo hedelmällisyyttä, enkä halunnut itselleni neitseellistä sikiämistä. Olisi voinut kotopuolessa olla vaika avokille selittää, että ei, en vehdannut kenenkään paikallisen kanssa, hieroskelin tanukipatsaan palleja.

Sain solmia huonon onnen ennustuksen kiinni
Ostin myös tuosta vieressä näkyvästä laatikosta itselleni ennustuksen 20jenin hintaan. Itsehän en ennustusta tottakai osannut lukea, joten Tiitiäinen joutui sen minulle suomentamaan. Ja kuten minun tuurilla arvata saattaa, ennustus ei ollut millään lailla positiivinen.

Vaikka aluksi pettymys oli suuri, muuttui se pian innostukseksi: saan laittaa sen kiinni tuohon seinään! Ja tuumasta toimeen!

Solmin siis huonon onnen ennustukseni kiinni ennustusseinään ja jätin sen sinne roikkumaan toivoen, että seinä kumoaisi huonon onnen. Sairastuin pe-la yönä, joten en ole ihan varma, oliko tuo huono-onni kumoutunut. Tietysti jos vaihtoehto olisi ollut sairaalakunnossa oleminen, niin tuo lappuhan toimi aivan loistavasti.

Tämän kokemuksen jälkeen palasimme hotellille vaihtamaan vaatteet ja valmistauduimme japanin yöelämään.

Sapporossa sijaitseva maailmanpyörä kerrostalon katolla.
Koska olin aiemminkin käynyt Sapporossa - tosin päivällä - olin nähnyt katolla olevan maailmanpyörän. Päätimme siis suunnata tuohon maailmanpyörään.

Kokemus oli aivan upea! Maailmanpyörä oli reilusti suurempi mitä suomessa vastaavat. Ja pyörä ei kulkenut millään lailla nopeaa, joten maisemia ehti oikeasti myös katsella. Koppi oli myös lämmitetty joten ei tullut edes vilu ja kopissa soi hento musiikki. Olisi sopinut ehkä pariskunnalle paremmin mutta noh.


Maailmanpyörä
Maailmanpyörä ja romanttinen pariskunta
Sapporon katuja maailmanpyörästä katsottuna
Y. One Piece Pelona, A. Bleach Soifon
 Kävimme myös maid-kahvilassa. Tähän olin hieman pettynyt, sillä tytöt eivät olleet sisäkköasuissa. Hauska ideahan heillä oli, sillä heillä oli teemapäiviä (mm. Ghibli päivä, poliisi päivä, hoitaja päivä...) satuimme itse olemaan cosplay päivänä. En tunnistanut yhdenkään tytön asua ja asut eivät olleet kovinkaan hienoja. Jakkupuvun tapaisia.

Meille sisäänpääsy maksoi vain 570 jeniä ja pääsimme puoleen hintaan. Miehet joutuivat maksamaan 1140 jeniä sisäänpääsystä. Sisällä piti myös ostaa juotavaa, joten otimme molemmat 630jenin (juoma maksoi enemmän kuin sisäänpääsy!) arvoisen kokakola jäätelöjuoman. Se oli todella hyvää nimestään huolimatta.

Eräs maido tuli sitten juttelemaan meille ja kiinnostui, kun Tiiti kertoi minun harrastavabn kosupurea. (=cosplayta) Näytin tälle maidolle...alan muuten kirjoittamaan meido, kuulostaa typerältä. Eli yksi meidoista tuli juttelemaan ja kysyi sitten, mitkä ovat meidän lempihahmomme jostain animesta. Minä nimesin Pelonan ja Tiiti Soifonin. Ja tämä meido etsi nuo hahmot iPhonellaan ja piirsi ne meille. Pelonasta hän valitteli, että hahmo oli vaikea piirtää. Mutta sain silti itselleni Pelonan, vaikka hankala olikin piirtää (:

Jos muistaisin kahvilan nimen, mainostaisin sitä ehdottomasti nyt tässä käymisen arvoisena paikkana. Henkilökunta oli todella ystävällistä ja auttavaista. Todella miellyttävä kokemus!

Maid-kahvilan jälkeen siirryimme Tiitin "kantabaariin" jossa hän oli käynyt useamman kerran. Baarissakin me kiinnitimme huomiota, mikä nyt ei ollut kovinkaan ihme.Olimme myös tarkoituksella pukeneet itsellemme olkapäät paljastavat mekot, jotta olisimme varmasti todella seksikkäitä.

Japanissa nainen on seksikäs, jos tällä näkyy olkapäät. Minihame tai shortsit (eli jalkojen näyttäminen) ei ole japanissa mitenkään erikoista ja sitä ei pidetä mitenkään erikoisen seksikkäänä - se vain on. Mutta olkapäiden paljastamista pidetään hyvinkin epäsopivana juhlallisimmissa tilaisuuksissa ja luokitellaan seksikkääksi. Eli juuri toisin päin kuin suomessa. Jos sinulla on minihame, sitä katsotaan kieroon hienommissa tapahtumissa ja baarissa se on seksikästä. Jos taas sinulla on hihaton toppi tai olkaimeton, se vaan on, ei se sen ihmeempää ole.

Moni mies tulikin illan aikana juttelemaan meille, mutta minun kohdalla suurimman osan kansas juttelu kariutui kun totesin "Sumimasen, watarimasen. Watashi wa chotto nihongo hanasimasu. Eigo wa hanasimasu ka?"
Eli: Anteeksi, en ymmärrä. Puhun vain hieman japania. Puhutteko englantia?
Ja keskustelu katkesi (:

Tiitiäiselle tuli juttelemaan lääkäri, joka tarjosi Tiitiäiselle (ja varmaan kohteliaisuudesta) minulle lennot japanin pääsaarelle, jos olisimme tulossa käymään siellä päin ja lähinnä hänen luonaan. Mietimmekin, onnistuisimmeko kääntämään tämän niin, että mies maksaisi meille lennot suomesta japaniin ja mieluusti vielä japanista suomeen.

Can I...touch...your....boobs?
Minulle taas tuli juttelemaan pidemmäksi aikaa kyseisen lääkärin kaveri, joka oli taas hoitaja. Keskustelu kyllä loppui sitten siihen, kun mies kysyi, saisiko koskea rintojani. Ja kysyminen oli juuri tyyliä Erosennin, pullistuneine silmineen ja kieli ulkona. Jos tilanne ei olisi ollut oikea, olisin varmaan alkanut nauramaan miehen ilmeelle.

Tanssilattialla lääkärimies pysytteli tiiviisti meidän seurassamme ja Tiitiäinen vei minulta tanssilattianeitsyyden. En ole koskaan tanssinut baarissa ja tämä oli minulle ensimmäinen kerta. (Ja ihan näin yleisesti tiedoksi minä en juo alkoholia, joten olin koko illan täysin selvin päin.)

Tanssilattialla vedimme sitten puoleemme miehiä kuin sokeri muurahaisia. Tanssin omasta tahdosta huolimatta monen eri miehen kanssa ja eräs aiemmin minuun törmännyt mies yritti kovasti kaapata minut syliinsä ja kantaa mukanaan. Onneksi ehdin tarrata Tiitiäiseen kiinni juuri, ennen kuin mies ehti oikeasti kaapata minua matkaansa. Useasti nappasin myös Tiitistä kiinni tanssien aivan lähellä, jos miehet yrittivät joko a.)kähmiä tai b.) tulla tanssimaan aivan kiinni. Aina en kumminkaan tässäkään onnistunut ja yhdessä vaiheessa minun käsiäni piti ylhäällä kaksi eri miestä, kun ympärilläni tanssi heidän lisäkseen kolme muuta. Tässä vaiheessa Tiiti meinasi jo nauraa ääneen.

 Kun päätettiin sitten lähteä nukkumaan hotelliin, yritti lääkäri saada meidä nukkumaan omaan hotellihuoneeseensa. Ilmoitimme kumminkin, että meillä on oma hotellihuone ja vielä maksettu valmiiksi. Tarjosi kumminkin ilmaista majoitusta meille ritarillisesti.

Päivä 9. Lauantai 23.6.2012
Tiitiäinen meinasi myöhästyä töistä, kun olin unohtanut laskea oleellisen asian: asemalta pitää kävellä vielä työpaikalle. Tiiti ehti kumminkin onneksi töihin ^-^ Minä taas jäin pyörimään kaupungille. En kauaa kyllä pyörinyt vaan etsin tieni host perheeseen takaisin (ensimmäinen kerta kun suunnistin yksin) ja kävin hakemassa 10 000 jeniä Tiitin rahakkätköstä. Minulla oli kortti lopettanut toimintansa perjantai iltana, joten jouduin pyytämään Mattia laittamaan rahaa Tiitiäisen tilille. Tiiti sitten nosti minulle käyttörahaa.


Lauantai menikin sitten siinä, että lähinnä tein viimeisiä ostoksia ja hengailin perheen parissa. Illalla kävimme sitten vielä räjäyttelemässä raketteja. Minä olin vanhin, joka noista räjähteistä jaksoi innostua :D

Ruuan jälkeen kävimme sitten onsen-kylpylässä.
Pääsin luikahtamaan sisään tatuoinneista huolimatta. Ei se nyt paljoa vaatinutkaan, minulla oli farkut jalassa ja huppari päällä, niin mitään ei näkynyt.

Onsenissa oli neljä allasta: kaksi kuumaa, kylmä ja poreallas. Kuumat altaat olivat niin kuumia, että en itse pystynyt edes menemään niihin, vaikka kuumista kylvyistä pidän. Jos alskin jalkani altaan reunalle ja pidin hetken, minulla muodostui punaiset sukat jalkaan. Vietin siis aikaa porealtaassa (joka oli vähän viileämpi) ja kylmäaltaassa järkyttäen japanilaista. Kylmäaltaan vesi vain oli samaa astetta, mitä suomen järvivesi kesällä...

Illalla sitten sain viimeisiä lahjoja isäntäperheeltäni. Tuli paitaa, vihkoa, kirjaa, kynää, kumia, liinoja, sukkia, kuvia, tauluja, nukkeja...

Jun oli hirveän harmissaan, että jouduin lähtemään ja sanoi, että en saisi lähteä ja tulee ikävä. Se oli minusta suloista <3

Kuvia sekalaisessa järjestyksessä matkalta:
Otaru AquariumPurikuraan menossa lainatuissa pikachu kigurumeissa

Puutarha perheen takapihalla


Munssipatsas temppelin pihassa


Momo esittää Nanan kanssa temppuja
Paikkaa missä Momo asuu


Momo <3

Ala-asteen obon juhlan alku
Okaasanin ottama hieman sumea kuva. Tuo valkeapaitainen oikealla olen minä.

Otoosanin tekemä okonomiyaki

Jun <3

Peli, joka meni vielä hyvin
Alaskalaisten antama lahja

Teeseremonian alku

Shintotemppeli (itse asuin siis buddha temppelissä)


Pyhä lähde


Kettupatsas suojelee poikastaKoulupuku ilman peruukkia

Välineet kalligrafiaan
Alaskalaisten lasten vanhemmat opettelemassa myös kalligrafiaa

Teeseremonia alkamassa

Alaskalaisten lähdettyä temppelistä jotenkin tämä pikkupoika sai kaikkien huomion osakseen...

Juuri saapunut Naritan lentokentälle ja ekat ostoksetkin tehty
Sapporon maanalaisessa esiintyvä katutaikuri

Vanha bussi Otarussa

Vanha bussi Otarussa
Otaru aquarium

Kävimme Börjen kanssa purikurassa

Momo <3

Momo osa 2 <3

Ensimmäinen purikurani kun tulin japaniin (:
Oskar alias kauppakassi

Oscar osa 2

Perhepotretti. Tiiti, otoosan ja obaachan puuttuu :/

Pikachu purikura! Huomaako joku jotain outoa ylimmässä?

Tentacle girls in Japan

Tiitiäinen <3

Tiiti <3

Happy couple


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Laita viestiä, kommentit piristävät aina päivää ^-^
Luen jokaisen kommentin jonka saan ja suurella todennäköisyydellä myös vastaan niihin ◉ω◉

Muistathan käyttää siivoa kieltä, koska kirosanoja ja haukkumia sisältävät viestit päätyvät auttamattomasti roskapostiin.

* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩* ✩

Send a message, comments always bright up my day ^-^
I will read every comment what I get and very probably I will reply also. ◉ω◉

Please remember to use clean language, otherwise comment will automatically go to the trash.